Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  14.06.2014  06:00

Al carrer per a defensar l'escola catalana

El centre de Barcelona comença a tenyir-se de verd per a la manifestació de Som Escola, que comença a les 18.00

Men?ame
 

'Per un país de tots, decidim escola catalana' és el lema de la manifestació que es fa aquesta tarda al centre de Barcelona. Comença a les 18.00 al passeig de Sant Joan, i els carrers de la vora ja s'han començat a tenyir de verd amb gent arribada amb la samarreta característica de la mobilització. 

Podeu consultar tots els detalls de la manifestació en aquesta guia.

Organitzada per la plataforma Som Escola, la manifestació vol respondre als atacs contra el model d'immersió lingüística com ara la sentència del TSJC i la LOMCE, la llei Wert. La protesta compta amb el suport d'organitzacions i sindicats d'arreu dels Països Catalans, com ara Escola Valenciana, l'Assemblea de Docents de les Illes i la Bressola.


La presidenta d'Òmnium, membre de Som Escola, Muriel Casals, explica en aquesta entrevista les raons per a manifestar-se: 'L'amenaça contra el català a l'escola és fortíssima: pren unes formes radicals a les Illes i al País Valencià; i al Principat, com que no poden fer-ho a través de lleis, ho fan judicialitzant l'escola.'

Es preveu que la protesta serà multitudinària. Som Escola explicava dijous que ja hi havia un centenar d'autocars organitzats, i desenes de grups de percussió, companyies de teatre al carrer i colles geganteres han confirmat que hi assistiran. Precisament, els gegants i capgrossos hi tindran un paper ben notable. Hi haurà bestiari popular i gegantons d'escoles i l'organització ha fet una crida perquè tothom es creï el seu capgròs.

La sentència del 25% de castellà s'aplicarà a partir de dilluns; al setembre es buscaran solucions individualitzades per a cada cas

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va dir ahir que aniria a la manifestació perquè s'hi sentia convocada com a membre d'Òmnium. Sobre les cinc escoles obligades pels tribunals a impartir el 25% de les classes en espanyol, va dir que Ensenyament havia ordenat que comencessin a aplicar la mesura el dilluns 16 de juny fins al final de curs. Concretament, la instrucció és que presentin un projecte per a demostrar que s'ha aplicat la mesura i que el castellà és 'una llegua de comunicació' a l'escola.

De cara al setembre, Rigau espera arribar a una entesa amb les cinc famílies per evitar un conflicte i ha recordat que no hi haurà problema per aplicar una educació individualitzada 'en el cas que sigui necessari'.

Alguns membres de Som Escola, preocupats per l'acatament de la LOMCE

Ensenyament ha dit que veu una escletxa per modificar la llei Wert, basant-se en el dictamen del Consell d'Estat espanyol que en qüestiona alguns dels aspectes. Tanmateix, el sindicat USTEC i algunes altres organitzacions membres de Som Escola, diuen que la Generalitat s'ha d'oposar amb més contundència a la LOMCE, tal com VilaWeb va explicar en aquest article.

Men?ame