Portabella no repetirà com a candidat d’ERC per Barcelona

  • Ho ha anunciat acompanyat del president del partit Oriol Junqueras

VilaWeb
Redacció
10.06.2014 - 12:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha anunciat que no es tornaria a presentar com a candidat dels republicans a les eleccions municipals. Portabella ho ha explicat en una conferència de premsa acompanyat del president d’ERC Oriol Junqueras. Ha dit que era el millor que podia fer pel projecte nacional: ‘He de fer el pas’. Continuarà dirigint el grup municipal fins als comicis, però cedirà el lideratge del partit a Barcelona a la persona que s’imposi en les primàries, que han quedat obertes aquest mateix dimarts. Junqueras ha volgut reconèixer la feina feta per Portabella: ‘Ha construït un discurs de ciutat i metropolità importantíssim per a ERC.’

La retirada de Portabella arriba després que el diputat al congrés espanyol Alfred Bosch anunciés la seva voluntat de presentar-se a les primàries que es fan per escollir el candidat per Barcelona. Bosch va proposar ahir a Oriol Amorós, que encara no havia anunciat la seva candidatura, d’anar de segon i fer tàndem. Però Amorós va dir que no creia que Bosch fos el candidat indicat perquè calia una dedicació plena a la ciutat.

De fet, Alfred Bosch ha estat molt ràpid a reaccionar per Twitter a l’anunci de Portabella:

 

No està cansat i no se sent incapaç de dirigir el projecte dels republicans a Barcelona. La renúncia de Portabella és estrictament ‘personal’ i forma part d’una reflexió que ja fa dos anys que dura. ‘El motiu pel que no encapçalaré la llista és perquè crec que el partit ha desenvolupat una estratègia molt encertada a l’entorn d’introduir cares noves a les llistes’, ha indicat tot just iniciar-se la roda de premsa. ‘Trobo que té més credibilitat que aparegui una persona que es presenta per primera vegada’, ha afegit. Portabella ha deixat clar que ningú no l’havia pressionat per prendre aquesta decisió: ‘Ningú no m’ha dit que em presenti ni que no em presenti’.

Junqueras ha remarcat l’agraïment del partit a la tasca de Portabella durant aquests últims quinze anys, i ha destacat que ERC continuaria comptant amb ell en el futur. ‘Estem convençuts que Portabella és una persona rellevant per aquest partit, per la ciutat de Barcelona i pel país. ERC compta amb ell en aquest any que queda i continuarà comptant amb ell en el futur’, ha explicat.

Portabella va encapçalar la candidatura per primera vegada el 1999, i va aconseguir que els republicans recuperessin la presència a l’ajuntament de Barcelona. Els comicis del 2003, amb set regidors, van ser els que van donar els millors resultats a Esquerra, però des d’aleshores ha anat reculant la seva presència al consistori. Quatre regidors el 2007 i dos el 2011 han deixat els republicans molt lluny de ser decisius per prendre decisions.

La perspectiva, però, ha canviat molt els darrers mesos. Les enquestes fa temps que atorguen la majoria als republicans en intenció directe, fet que els permetria aspirar a formar govern. L’argument més sòlid són els resultats de les darreres eleccions europees, en què ERC va ser la força més votada a la capital catalana. ‘Estem en disposició de guanyar l’alcaldia de Barcelona’, ha afirmat Portabella. ‘S’obre una etapa nova’ en què Portabella deixarà lloc a noves cares al capdavant dels republicans.

La seva renúncia converteix les primàries de Barcelona en un cara a cara entre el portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, i el diputat Oriol Amorós. Aquest mateix dimarts comença el període per recollir signatures entre els militants de la federació (en necessiten 150) i, si no hi ha acord entre ells, l’11 de juliol la militància i els amics del partit escolliran el candidat a la batllia.  

Portabella no ha volgut donar suport públicament a cap dels dos precandidats. ‘Cal esperar veure com es configuren les primàries. El que és segur és que jo donaré suport incondicional a qui guanyi les primàries’, ha subratllat. En tot cas, no es tanca a avalar a algun d’ells durant les properes setmanes. En la mateixa línia, Junqueras també ha explicat que la direcció es mantindrà neutral en l’elecció del futur alcaldable i que, sigui qui sigui, comptarà amb tot el suport del partit. 


Més informació: Alfred Bosch: ‘M’inspira la “junquerització” de Barcelona’ [ENTREVISTA]

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any