La Jornada del Bovi de Mollerussa parla d’un sector que viurà uns anys molt complicats

  • L'empresa Rental cedeix una màquina Manitou a l'institut Mollerussa

VilaWeb
VilaWeb

Redacció VilaWeb Mollerussa

05.06.2014 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns 200 professionals del sector del boví van participar dimarts a la jornada “Perspectives del sector boví” que es va fer a l’institut Mollerussa. El catedràtic Carlos Buxadé va parlar d’una situació complicada pel sector lleter i el de carn.

La jornada forma part les activitats demostratives que promou la Fira de Mollerussa més enllà dels dies de les fires expositives tradicionals. Unes jornades que es fan en col·laboració amb el sector públic i privat. En aquesta cas s’ha coorganitzat amb el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural (DAAM); l’institut Mollerussa; la Diputació de Lleida, i l’empresa Rental, distribuïdora a Lleida de la firma multinacional Manitou.

Carlos Buxadé

El programa va comptar amb el catedràtic de Producció Animal i professor a l’Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos de Madrid, Carlos Buxadé, qui va parlar sobre la situació complicada “i amb grans incògnites” del sector lleter en un futur proper davant la desaparició el 2015 de la quota de llet i davant uns mercats cada vegada més transparents “on el que passa als Estats Units o a la Xina es reflexa immediatament als altres llocs”.

Buxadé també es va dir que els països més productors de la Unió Europea com Alemanya, Holanda, Polònia, França o Itàlia “estant produint més i s’estan preparant per produir més, la qual cosa repercutirà al nostre mercat”. En aquest sentit, l’expert en producció animal va manifestar que “el nostre repte és incrementar la eficiència i l’eficàcia mitjançant l’aplicació de l’economia d’escales, la tecnologia i optimitzant la relació qualitat-cost” ja que la “la gent compra pel preu”.

Boví de carn

En una segona part de la seva intervenció, Buxadé va analitzar, també, la situació del sector de boví de carn arreu del món per localitzar-ho posteriorment. Sobre aquest punt, va dir que hi ha poc consum de vaquí i que “el jovent ni beu llet ni menja carn de boví i això perjudica el futur del sector”, al temps que es va mostrar partidari de modificacions “de caire empresarial”. Pel que fa a la situació a Catalunya i Espanya, Buxadé va dir que és similar i va agregar que malgrat que Espanya “és un gran país consumidor de proteïna animal” pel que fa al sector boví només és de 11 o 12 quilograms a l’any per persona, mentre que en el cas del porcí puja a 55 quilos i en avicultura a 30.

El ponent ses va referir així mateix a les exportacions d’animals vius cap a punts com a Orient o Nord d’Àfrica, el que significa “no quedar-se amb el valor afegit sinó vendre la matèria prima”. Sobre aquest tema Buxadé va dir que la indústria s’ha d’implicar i “hem d’anar a exportar valor afegit (….), fent una cadena de valor des del productor i fins el mercat”.

Professionalització

La jornada fou inaugurada en un acte que va comptar amb l’assistència del director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins; del director territorial d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; del diputat de la Diputació de Lleida, Antoni Villas, i de l’alcalde de Mollerussa i president de la Fira de Mollerussa, Marc Solsona.

L’alcalde de la capital del Pla d’Urgell va insistir en la aposta de l’ens firal per la professionalització i la demostració amb jornades com la de dimarts que aconsegueixen desestacionalitzar els certàmens firals amb la creació d’activitats i poder fer “fira tot l’any”.

D’altra banda, Solsona va defensar la fórmula mixta, del sector públic i l’empresa privada, en la organització d’aquesta jornada.

El director general de Formació Professional va destacar la “sinergia” entre l’Institut Mollerussa i l’empresa Rental

Cessió d’una Manitou

La jornada també va incloure la cessió d’una màquina manipuladora telescòpica per part de l’empresa Manitou i la seva distribuidora Rental a l’institut Mollerussa, en un acte que fou presidit pel director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament, Melcior Arcarons, qui va destacar “l’aliança i sinergia” entre el centre i la firma.

Arcarons va dir que aquesta màquina serà utilitzada tant pels cicles de la branca agrícola com pel d’excavacions i sondatges, cicle del que va ressaltar “només s’ofereix en aquest centre a nivell de l’Estat espanyol”.

El moment del lliurament de la clau de la màquina en qüestió va comptar també, i a més a més d’Arcarons, Molins i Solsona, amb la presència d’Antoni Reig, director de l’Institut; Jordi Colom, director general de Rental; Joao Hebil, director general de Manitou a Espanya i Portugal, i Nicolau Galdeano, del Departament d’Ensenyament.

En la seva intervenció, el director de la multinacional va valorar positivament l’Institut del qual va ressaltar el seu paper formatiu. Per la seva banda, Jordi Colom va expressar la seva satisfacció pel nombre de participants a la jornada la qual ha qualificat “d’èxit” i per la col·laboració amb el centre. A continuació es va fer una demostració dinàmica de Manitou per acabar amb un tast de vedella del país.

A la jornada també van col·laborar ASAJA, l’Associació d’Empresaris Agraris de Lleida i el Centre de Promoció de la Carn de Vedella de Catalunya PROVEDELLA.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Ens ajudeu a fer un plató?

Fem una gran inversió per a construir un plató televisiu i poder oferir-vos així nous formats audiovisuals de qualitat.

Gràcies per fer-ho possible.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem