Qui és qui a l’extrema dreta europea?

  • Le Pen i Farage pugnen per aconseguir grup propo al Parlament Europeu

VilaWeb
Redacció
01.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dels 751 escons del Parlament Europeu sortint de les eleccions que es van fer fa tot just una setmana n’hi ha més que mai ocupats per euro-escèptics. Formen part de partits que volen fer marxa enrere en la direcció que ha pres el projecte d’integració europeu. Ara bé, aquest és gairebé l’únic objectiu que comparteixen, perquè la resta dels punts dels seus programes són diversos. D’entre aquests, n’hi ha una gran quantitat d’extrema dreta i són els que la darrera setmana han aclaparat l’atenció de mitjans i líders polítics. Són partits nazis, xenòfobs i euròfobs d’arreu d’Europa, però, qui és qui? En aquest article us expliquem quins són els més destacats.

El Front Nacional i l’UKIP, els nous líders

Entre els partits d’extrema dreta, hi ha sobretot dos grans guanyadors: la francesa Marine Le Pen (Front Nacional) i el britànic Nigel Farage (UKIP). Van aconseguir vint-i-quatre escons cadascun però Farage, va dir que es nega a pactar amb la francesa ‘pels seus prejudicis i l’anti-semitisme’. De fet, hi ha discussió sobre si el partit de Farage, de tradició ‘tacherista’, ha de ser considerat racista. 

Sigui com sigui, un i altre han negociat durant tota la setmana amb d’altres partits per aconseguir crear un grup propi. L’objectiu és accedir a més finançament i influència, tal i com explicàvem en aquest article. Tots dos han trobat aliats però ni un ni l’altre no compleixen un altre dels requisits necessaris: sumen un mínim de vint-i-cinc diputats però no són pas de set estats diferents.

Le Pen va fer dimarts una conferència de premsa conjunta amb el polèmic Geert Wilders, que encapçala el partit de la Llibertat (PVV) holandès, la Lliga Nord d’Itàlia, el partit flamenc Vlaams Belang i l’austríac partit de la Llibertat. Mentre que Farage està mirant d’aconseguir, entre d’altres, el suport del Movimento 5 Stelle de Beppe Grillo, l’únic d’aquests que no es pot engrupar dins de l’extrema dreta.

Un dels partits que encara no té parella de ball és Alternativa per Alemanya (ADF), que defensa que l’euro s’hauria d’eliminar i pensa que els alemanys no s’haurien de ‘veure obligats a pagar les factures dels governs o dels bancs imprudents d’altres països de la UE’.

Els partits nazis amb qui ningú no vol pactar

Amb els únics que ni tan sols Le Pen es planteja pactar és amb els grups considerats neo-nazis. A continuació us els describim:

Una de les sorpreses de les eleccions alemanyes, va ser l’elecció d’un polític neo-nazi, Udo Voigt, pel Partit Nacional Democràtic (NPD). Fa anys que a Alemanya es debat sobre la prohibició de l’NPD però molts creuen que això encara significaria més problemes.

Alba d’Aurada (Khrisí Avgí, en grec Χρυσή Αυγή) és una organització política neo-nazi de Grècia encapçalada per Nikolaos Michaloliakos. Tot i que rebutgen ser titllats de nazis, han elogiat l’Alemanya nazi diverses vegades.

Moviment per a una Hongria Millor (Jobbik) és un partit polític d’Hongria d’inclinació extrema dreta fundat el 2003 com a continuació del moviment Comunitat Jove, dirigit per Gábor Vona. Sovint ha estat acusat d’anti-semitisme i reclama l’autodeterminació de les minories hongareses dels països fronterers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any