Passejar en globus per l’espai?

  • Una empresa de Cerdanyola del Vallès prepara la comercialització de viatges per observar la terra a 36 quilòmetres de distància

VilaWeb
ACN
11.05.2014 - 10:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Comprovar que el cel és negre i que la terra és blava, sentir-se un afortunat a 36 quilòmetres per sobre de la Terra i gaudir de dues hores de relaxació observant el planeta. Tot això està més a prop de ser possible per a qualsevol persona gràcies al projecte Bloon de l’empresa Zero2Infinity, instal·lada a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental). El projecte està en fase experimental i ja s’han fet alguns viatges en que s’han enviat càpsules a l’espai proper a través de globus amb heli. La idea és comercialitzar viatges en càpsules portades per aquests globus on hi puguin viatjar quatre passatgers i dos pilots. El projecte ja compta amb reserves tant d’empreses com de particulars.

Perquè no volar a l’espai proper en globus? Aquesta era la pregunta que es feia José Mariano López-Urdiales, un aeronàutic amb pare astrofísic que havia viscut de prop aquest món. El 2002 va publicar un article on plantejava que viatjar a l’espai en globus d’heli era possible i postulava que algun dia la gent ho voldria fer. Anys més tard va veure com una empresa britànica oferia la possibilitat d’anar a l’espai en coet i va recuperar la seva idea fins que va aconseguir capital i va fundar l’empresa Zero2Infinity el 2009.

Des de llavors treballen en el desenvolupament d’aquest viatges a l’espai proper, a uns 36 quilòmetres de distància, una distància a la que assegura que “descobreixes que el que és blau no és el cel sinó la terra, el cel és negre i es veu la corvatura de la Terra”. Afirma que la diferència entre el que es pot veure a aquesta alçada i a 100 quilòmetres no és molt acusada i que, en canvi, els requeriments d’un vol i altre sí que ho són.

Els vols estan pensats per pujar gràcies a l’heli del globus en una pujada que dura unes dues hores, un cop s’ha arribat a l’alçada es diposa de dues hores més i després es baixa en poc menys d’una hora a través d’un paracaigudes connectat a la càpsula. Aquest vol et permet veure fins a 1.400 quilòmetres de diàmetre de la Terra. 
López-Urdiales assegura que el vol en globus és “silenciós, plàcid i més relaxat” que un vol en coet i emfatitza que no és contaminant. A més, ha dit que el vol està pensat per a qualsevol persona, ja siguin nens o grans, i que un cop a dalt els viatgers poden gaudir del temps com vulguin, fins i tot amb connexió a Internet. “Li pots demanar a la parella per casar-se, et pots declarar, pots fer una reunió d’empresa o gravar un anunci”, posa com a exemples.

El cost de l’experiència és de 110.000 euros, els 10.000 primers s’han d’entregar per fer la reserva i ja tenen alguns clients que han pagat aquest dipòsit. El fundador de l’empresa reconeix que aquesta és una quantitat que pot ser elevada per a una persona de classe treballadora però que hi ha empreses o persones amb més poder adquisitiu que gasten molt més diners en experiències menys enriquidores.

Projecte autòcton

López-Urdiales ha declarat que és “natural” que aquest projecte es desenvolupi a Catalunya i en general a l’Estat ja que ha dit que el principal fabricant de globus tripulats del món és d’Igualada. Es tracta d’Ultra Magic, un dels inversors del projecte juntament amb La Caixa, entre d’altres. “El capital és 100% de l’estat espanyol”, ha dit.

El fundador de l’empresa ha posat en valor el desenvolupament d’aquest sector a Catalunya i al conjunt de l’Estat  i ha assegurat que el projecte de vols comercials a l’espai amb globus que han impulsat és “dels més avançats a Europa”. Assegura que és difícil dir una data exacta per al primer vol d’aquestes característiques però creu que una data aproximada podria ser d’aquí a dos anys.

De moment, ell ja ha rebut el vestit especial necessari per poder fer el primer vol experimental. Explica que és molt difícil rebre vestits d’aquests tipus perquè només es fabriquen als Estats Units i Rússia i que han necessitat un llarg procés per aconseguir-ne un d’una empresa americana, tot i que la tecnologia és russa. Ara, estan a l’espera de rebre un altre vestit per a la pilot per tal de poder fer aquets vol experimental amb tripulants. Sense tripulants ja se n’han fet unes quantes experiències.

La idea que els vols surtin de Catalunya és, però, més complicada ja que el terreny i la meteorologia són millors en altres punts de l’Estat. Ha explicat, que segons els últims estudis que estan realitzant, els entorns de Córdoba seria una bona zona on es podrien desenvolupar.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any