El govern espanyol ja avisa Mas que tampoc no tolerarà unes plebiscitàries

  • 'No es pot fer un referèndum, sigui quina en sigui la fórmula', diu Sáenz de Santamaría

VilaWeb
ACN
11.04.2014 - 15:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost a les paraules d’Artur Mas sobre la possibilitat de transformar les eleccions en un referèndum davant el no del congrés espanyol a la consulta, i ha dit que tampoc no ho toleraria. Les eleccions ‘són per al que són’, ‘no es pot convocar un referèndum en una comunitat autònoma, sigui quina en sigui la fórmula que vulguin fer servir’, ha dit Santamaría. 

Ha insistit que les eleccions autonòmiques eren només un procediment per a l’elecció de representants polítics al Parlament. ‘És per a això que les estableix la constitució’, ha afirmat abans de fer una ‘crida a la reflexió’ i de recordar que el congrés espanyol va establir dimarts passat que el referèndum ‘va en contra del dret fonamental dels espanyols de la seva pròpia sobirania i del seu dret de decidir’.

Sáenz de Santamaría tampoc no ha obert cap porta a la petició de diàleg que Mas va fer després d’aquella votació. El president de la Generalitat va emplaçar el president espanyol, Mariano Rajoy, a posar ‘dia i hora’ per a la negociació, però segons la vice-presidenta ja hi havia ‘un dia i una hora’ per parlar de la consulta, ‘que va ser el dimarts a les 4 de la tarda. De 4 a 11 pràcticament’. Mas, ha apuntat, hauria d’haver aprofitat l’ocasió per ‘explicar els seus motius i com pensa abordar el procés’. ‘Crida l’atenció que el mateix dia o l’endemà de la seva incompareixença sol·liciti una reunió per debatre quelcom que es va debatre en la seva absència’.

Per aquest motiu, i després del ‘no’ ‘claríssim’ de les corts espanyoles, ha demanat a Mas que ‘clarifiqui’ la seva posició sobre la consulta. ‘És molt important saber la seva posició sobre la consulta abans d’enfilar qualsevol diàleg’, ha apuntat en referència a la possibilitat que Artur Mas comparegui públicament per dir que renuncia finalment a convocar el referèndum.

La reforma de la constitució, tampoc

La vice-presidenta tampoc no ha deixat cap escletxa que permeti augurar una reforma de la constitució espanyola. Després que Rajoy recordés al Parlament que per impulsar una consulta primer caldria impulsar una modificació de la constitució en aquest sentit, Santamaría ha deixat clar que ara per ara el seu executiu no veia cap consens per a tirar-ho endavant. Segons que ha apuntat, les reformes de la constitució que hi ha hagut fins ara han estat marcades per quelcom ‘essencial’, que és un ampli acord polític. En canvi, ha afegit, al debat d’aquest dimarts es van comptar fins a vuit propostes diferents sobre la direcció que ha de prendre aquesta reforma. ‘Es va plantejar una reforma federal simètrica, asimètrica, una reforma confederal obrint un procés constituent, i també la reforma per incloure el dret d’autodeterminació a la constitució i l’última proposta de modificar la disposició addicional primera de la constitució’.

Per ella, tot plegat va posar de manifest que ‘cada grup defensa una reforma constitucional diferent i que prèviament a aquest pas hi ha d’haver un mínim consens si volem tenir garanties d’èxit i revalidar el pacte constitucional’.

Sense ‘alternatives’

Preguntada per si el govern espanyol acabarà oferint alguna ‘alternativa’ a Catalunya que permeti un encaix còmode a l’estat, Sáenz de Santamaría ha assegurat que en aquests dos anys de govern el seu executiu havia ‘presentat moltes alternatives per a Catalunya’ i havia mantingut ‘un diàleg constant’ amb la Generalitat.

En concret, ha dit, l’executiu de Rajoy ha ajudat ‘a la comunitat autònoma a afrontar el seu deute comercial, a superar el tancament dels mercats financers amb el FLA i ha adoptat mesures tenint en compte que aquest govern ho és de tots els espanyols’. ‘Estem oberts al diàleg’, ha dit, ‘però seria bo clarificar on estem cadascú i que Mas expliqués quins són els seus objectius respecte a la consulta després que el congrés li va dir que no’.

Segons la vice-presidenta, aquesta clarificació per part del president de la Generalitat ‘seria un bon element per centrar els temes de diàleg’. ‘Al seu dia li vam prendre la paraula que no faria res fora de la llei’, li ha recordat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any