11.03.2014 - 14:57
Txarango ha anunciat el naixement del Clownia Festival, un certamen dedicat a la música festiva del país que es farà a Sant Joan de les Abadesses el 2 i 3 de maig. El grup del Ripollès, organitzador del certamen, l’ha impulsat coincidint amb la publicació del segon disc, ‘Som riu’, el 18 de març. De fet, presentaran per primera vegada les cançons de l’àlbum al festival, on actuaran també La Troba Kung-Fú, Els Catarres, Buhos, Itaca Band i Orxata Sound System, entre més, i es programarà teatre i circ. ‘Clownia’ és una idea recurrent a les lletres de Txarango, un món ideal que engloba l’imaginari de la banda i que ara volen que tingui ‘la seva projecció real’ en aquest festival.
‘Aquesta és la bestiesa que preparem per presentar el nou disc’, ha disparat el cantant de Txarango, Alguer Miquel, al començament de la conferència de premsa on el grup ha explicat el naixement del Clownia Festival. Efectivament, el certamen és la fórmula que ha ideat el grup per fer ben especial la presentació del seu nou disc, ‘Som Riu’ (Discmedi). Un ‘nou projecte i un nou pas que fem com a grup’.
El festival es farà els dies 2 i 3 de maig a Sant Joan de les Abadesses (el poble de Txarango), en tres escenaris. La plaça Major (amb concerts gratuïts matinals), l’Àgora (concerts de tarda) i l’escenari principal (amb concerts nocturns a càrrec dels grups més destacats), amb capacitat per a 3.500 persones. Els abonaments pels dos dies més zona d’acampada es posen a la venda aquest dimarts a un preu de 27 euros.
Alguer Miquel ha exposat que el festival era una manera de donar les gràcies als ‘pobles petits’ d’on provenen els components del grup i alhora un ‘retorn’ al lloc on es van criar abans d’emprendre l’aventura barcelonina que els va dur a formar el grup. La programació del certamen inclou música però també algun espectacle de teatre i de circ. Segons el cantant del grup, l’esperit del festival és tant celebrar la música festiva com ser punt de trobada d’aquells grups i artistes ‘que com Txarango tenim el sentiment de la música com a motor de canvi, com a eina de transformació social i espai de conscienciació’.
El cartell musical, dissenyat pel grup, està format per una sèrie de bandes que, d’una manera o una altra, estan relacionats amb la trajectòria de Txarango. La banda ha volgut convidar aquells grups locals ‘amb projecció internacional’, els seus referents de la música festiva i també formacions amb què han compartit escenari i experiències els últims quatre anys.
En l’apartat dels ‘grups referents’ el grup convidat és La Troba Kung-Fú. Itaca Band, Strombers, Buhos, Bonobos, Orxata Sound System i Cesk Freixas representen aquelles bandes que comparteixen amb Txarango la visió de la música com a eina de transformació social. A banda d’aquests, cal destacar l’actuació dels Catarres, la coral Deudeveu, Train to Roots, 9Son Sra. Tomasa i Dj. Ogt.
Com avançava Miquel, també hi haurà actuacions de circ i teatre. Pallassos sense fronteres presentarà un resum de vint anys d’espectacles de circ que han dut arreu del món per fer somriure els infants de països en conflicte; la companyia Idària Teatre oferirà l’espectacle ‘Remenant els boscos de nit’ (Janot Carbonell); i Germà Negre portarà el seu espectacle de ‘joglars moderns’, combinant cançons populars catalanes amb temes d’autor més recents. Totes aquestes actuacions tindran lloc a l’escenari ‘Àgora’, les tardes dels dos dies de festival.
‘Clownia’ o la ciutat llunyana
El cantant de Txarango ha recordat als assistent l’origen de ‘Clownia’, que ha donat nom al festival. Clownia és una ciutat imaginària que el grup va idear l’any 2010 per allotjar-hi ‘tots aquells grups i artistes que van marxar de Barcelona quan les coses es van posar difícils per tocar al carrer’. Clownia és la invenció del grup per contrarestar la ‘desil·lusió’ que els va generar ‘la llei del civisme’ i el control policíac a Ciutat Vella, i ha estat un recurs literari habitual en les seves lletres.
Ara, el Clownia Festival vol ser la ‘projecció en un espai real’ d’aquest món imaginari del grup. De moment, el grup ha presentat la iniciativa com una plataforma de presentació del seu segon disc i no ha avançat si tindrà continuïtat en el temps. Primer volen viure l’experiència, i en acabat hi haurà temps per valoracions i per decidir si hi haurà o no una segona edició.