Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  09.03.2014  09:09

Les onze grans reivindicacions nacionals dels 'barrets vermells' bretons

Es van establir ahir durant uns estats generals del moviment social a Montroulez

Men?ame
 

Els 'barrets vermells' bretons va fer ahir a Montroulez uns estats generals per a establir les reivindicacions principals d’aquest heterogeni moviment que engloba des de la tardor empresaris, pagesos, actors culturals i polítics per a millorar i reivindicar la Bretanya. En la reunió d’ahir, fins a tres mil persones aplegades pel col·lectiu ‘Viure, decidir i treballar al país’ van debatre els quinze mil greuges que els últims tres mesos el moviment ha recollit a través d’una cinquantena de comitès locals, i les van resumir en onze grans reivindicacions.

Entre aquestes hi ha mantenir la gratuïtat de les autopistes a la regió i suprimir-hi definitivament l’ecotaxa, 'relocalitzar les decisions i el poder econòmic' a la Bretanya, com també les finances, oficialitzar la llengua i la cultura bretones, dotar la Bretanya dels seus mitjans audiovisuals i digitals, reunificar els cinc departaments bretons i relocalitzar-hi les decisions polítiques.

Justament la demanda d’una Bretanya reunificada en les seves fronteres històriques és l’objectiu principal de la manifestació que s’ha convocat el 19 d’abril a Naoned, en favor de la incorporació del departament del Loira Atlàntic a la regió de la Bretanya actual.

El moviment es va donar a conèixer el novembre passat amb una multitudinària manifestació a Kemper contra l’aplicació d’una ecotaxa als camions de transport i en favor de la descentralització, inspirant-se en la revolta antifiscal del dels Barrets Vermells, el segle XVII, a la Bretanya.