El bretons converteixen el barret vermell en símbol de la revolta

  • Les manifestacions contra l'ecotaxa sacsegen Bretanya i retornen un símbol tradicional al cap dels manifestants

VilaWeb
Redacció
02.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revolta bretona contra l’ecotaxa ja fa una setmana que dura i, inesperadament, ha trobat un símbol que la identifica: el barret vermell que havia format part de la vestimenta tradicional dels bretons durant segles i que ara era una peça emprada bàsicament pels pagesos més vells. Tot d’una ha esdevingut un símbol nacionalista i milers de persones en fan ús per expressar la desconfiança envers París i les mesures fiscals. Avui es farà una altra manifestació i hom espera veure-hi una munió de barrets vermells.

La raó de les manifestacions a Bretanya és la protesta per una nova taxa que el govern francès imposa als camions de gran tonatge de mercaderies que circulen pel país. Segons els productors bretons, és una taxa que penalitza les economies agrícoles com la seva, en favor de la gran indústria agrícola multinacionals.

El barret vermell, de fet, va ser usat ja com a eina de protesta el 1675. Aleshores els pagesos bretons es van revoltar contra el rei Lluís, que havia creat nous impostos per a finançar la guerra contra els Països Baixos. En solidaritat amb els pagesos, les cròniques expliquen que molts ciutadans i nobles bretons es van posar el barret vermell durant els mesos que va durar la crisi.

Ara el barret ha suscitat polèmica perquè l’extrema dreta del Front Nacional ha intentat apropiar-se el símbol. Després d’haver vist com s’escampava la protesta, Marine le Pen va canviar el seu avatar de Twitter posant-hi un barret vermell i va fer la crida als seus militants a seguir-la, fet que va desfermar les protestes de molts bretons. 

La majoria dels barrets vermells d’estil bretó són fets avui per una sola empresa: Armor Lux, que n’ha regalats uns quants milers a diversos grups de manifestants. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any