La societat civil valenciana impulsa una ILP per a recuperar RTVV

  • Volen recollir i presentar cinquanta mil signatures perquè les Corts debatin la petició

VilaWeb
ACN
25.02.2014 - 16:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vintena de personalitats de la societat civil valenciana, universitats, entitats i el comitè d’empresa de RTVV han presentat la campanya de recollida de signatures per impulsar una iniciativa legislatura popular (ILP) amb el propòsit d’exigir un servei de ràdio i televisió públiques en català. L’objectiu és aconseguir un mínim de cinquanta mil signatures per dur a la proposta les corts.

Donen suport a la iniciativa, entre més, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el primer president del consell pre-autonòmic, Josep Lluís Albinyana; el president de la patronal hotelera de Benidorm, Antoni Mayor; els escriptors Rafael Chirbes i Carmen Amoraga i el músic Xavi Sarrià. 

En la campanya de la ILP, presentada avui a la premsa, es reivindica el dret col·lectiu del País Valencià a tenir mitjans en llengua pròpia. El president del comitè d’empresa de RTVV, Vicent Mifsud, ha explica que la ILP pretenia corregir ‘un defecte que té la societat valenciana’ i garantir el dret de tenir informació en català. ‘Som l’únic territori de la Unió Europea que no tenim ràdio i televisió en la nostra llengua i, d’acord amb la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, n’hem de tenir. El govern espanyol té l’obligació de complir aquesta disposició que va signar.’ 

A partir de la inscripció en el registre d’entrada de les Corts Valencianes, ara s’obre un termini de deu dies perquè els promotors ratifiquin la ILP davant les corts i vint dies més perquè la mesa del parlament es pronunciï sobre l’admissió a tràmit. D’ací a un mes podran començar la recollida de signatures. S’estableix un període de quatre mesos, ampliables a dos més, per a aconseguir les signatures. 

La vice-presidenta del comitè d’empresa de RTVV, Salut Alcover, ha dit que confiava que aviat s’haurien recollit i ha explicat que podia signar qualsevol valencià inscrit al cens electoral.

Entre les intervencions, el president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Joan Francesc Mira, ha recordat que l’entitat havia recollit 650.000 signatures per reclamar el retorn de les emissions de TV3. Aquest cas ‘afecta més directament la població i estem convençuts que la resposta serà massiva’. I ha afegit: ‘Un país té una certa percepció de si mateix i una capacitat de cohesió que ha de tenir uns objectius compartits. Per aconseguir-los, cal que la societat tinga consciència de què és, del seu territori i la visió del que passa dins i de la visió del que passa fora interpretada per nosaltres. Tot això és tan necessari en una societat moderna com l’aire que respirem.’ 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any