Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  14.02.2014  11:39

El canvi de to del govern britànic alarma Escòcia

El govern de Cameron diu ara que la victòria del sí no fóra suficient per a la independència escocesa

Men?ame
 

La victòria del sí en el referèndum escocès no garantiria la independència d'Escòcia, i l'status quo actual es mantindria si les negociacions amb el govern britànic no anessin bé. Ho ha dit un membre del govern de David Cameron, segons que explica avui el diari escocès The Herald. Un canvi de to que comença a inquietar Escòcia.

El 24 de març de 2016 Escòcia no esdevindrà independent si les negociacions entre Edimburg i Londres no són satisfactòries, diu aquest alt càrrec del govern britànic. I precisa que una victòria del sí al referèndum 'seria el començament d'un procés' i de les negociacions, i si no arribessin a un acord, 'l'status quo serà l'opció per defecte'. 

Alex Salmond considera aquestes declaracions sorprenents i irresponsables i acusa Westminster de tenir 'tanta por de perdre el referèndum que ara amenaça de no respectar la voluntat democràtica del poble d'Escòcia i trencar l'acord d'Edimburg, signat amb tota la bona fe amb el president del govern'. 

Aquesta mateixa setmana els tres principals partits britànics es posaven d'acord perquè el pròxim govern no permetés que Escòcia pogués fer servir la lliura esterlina, la moneda actual, en cas d'independència, tal com preveu el 'Llibre Blanc' de la independència escocesa. Ja fa dies que els independentistes es queixen del joc brut del govern britànic en la campanya pel no, i aquest canvi d'actitud comença a obrir la porta, per primera vegada, a una possible declaració unilateral d'independència.