Missatge de Mas a Europa: ‘Catalunya vol ser coneguda i reconeguda’

  • 'Les armes del 1714 eren els fusells; les d'avui, la democràcia, els vots i les mobilitzacions', diu en l'arrencada a Lleida dels actes del Tricentenari

VilaWeb
Redacció
11.01.2014 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Estic convençut que el poble de Catalunya avui és perfectament capaç d’obrir horitzons i amb la força de la mobilització, de la democràcia i dels vots, de recuperar llibertats’, ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas, en l’acte inaugural de la commemoració del tricentenari del setge de les tropes Borbòniques contra Catalunya que s’ha fet a la Seu Vella de Lleida. Mas ha aprofitat el discurs per destacar que ‘les armes d’avui són la democràcia, els vots i les mobilitzacions de la nostra població. ‘Catalunya vol ser coneguda i reconeguda’, ha reblat.

Mas ha dit que ‘el 2014 sera un any per recordar històries, persones i arrels. Tenim el dret i la necessitat de fer-ho. Serà un any per decidir futur i obrir horitzons’. I ha enviat un missatge a les institucions europees: ‘Commemorem la dignitat d’un poble que ha sabut sobreviure desafiant estats poderosos; commemorem la força del caràcter d’un poble que creu en ell mateix i la voluntat d’un poble que se sent profundament europeu i ho vol continuar sent, i que al mateix temps vol projectar-se arreu del món. Catalunya vol ser coneguda i reconeguda.’

La Seu Vella, un lloc emblemàtic

La inauguració dels actes del Tricentenari s’han fet a la Seu Vella de Lleida, ‘un espai emblemàtic dins dels fets de la guerra de Successió, que va caure el 1707, va veure el saqueig de la ciutat, i va viure la seva reconversió en caserna militar.’ L’acte inaugural, dirigit per Josep Maria Mestres, estarà protagonitzat per un espectacle de so i llum que servirà per submergir-se ‘dins l’atmosfera sensible que el programa d’actes vol assolir: una mirada constructiva del passat cap al futur’.

Durant tot l’any es faran congressos i conferències, hi haurà reflexions sobre l’economia catalana, s’organitzaran actes a set grans capitals internacionals i a la muntanya de Montserrat es plantarà l’Arbre del Tricentenari, un roure simbòlic. Així mateix, el 10 de desembre de 2014 tots els centres educatius viuran una jornada sobre llibertats i drets humans, en què es faran volar estels, en record de la prohibició de fer-ne volar per part del governador militar de Barcelona.

Informació relacionada: 

Miquel Calçada: ‘El 9 de novembre anirem a votar, sense cap mena de dubte’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any