VÍDEO: L’històric anunci de Mas de l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta

  • Us oferim el text íntegre i el vídeo de la declaració del president

VilaWeb
Redacció
12.12.2013 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Tothom qui vulgui un canvi d’estatus polític de Catalunya el podrà votar i tothom qui vulgui que aquest canvi d’estatus sigui en forma d’una Catalunya independent també ho podrà fer. Fem honor a la demanda popular que hi ha de poder-se expressar i en aquests termes.’ Amb aquests mots, el president Artur Mas ha anunciat la data i la pregunta de la consulta en una compareixença històrica al Palau de la Generalitat.

Us oferim la transcripció íntegra del text:

‘Deixeu-me primer agrair la vostra presència. Disculpeu que la convocatòria hagi estat una convocatòria feta amb urgència. Ara us explicaré per què. Gràcies de ser aquí. Us explico, abans d’entrar en el fons, en què consistirà aquesta convocatòria de premsa i aquesta comunicació pública. Jo ara faré una primera comunicació com a president de la Generalitat. Aquí hi ha representants de totes les formacions polítiques favorables a la consulta que durant aquests dies –ara us explicaré com– hem parlat precisament de com fer la consulta. I cada un després, per torns, anirà intervenint. Jo faré aquesta primera intervenció, em retiraré, i a partir d’aquí ells faran les seves explicacions i cadascú podrà ser objecte d’alguna pregunta, amb el benentès que s’hauria de limitar el temps a deu minuts per compareixent, amb preguntes incloses. Ho dic perquè formuleu els missatges directes, perquè fem l’economia de temps que això requereix. Aquests dies vinents, evidentment hi haurà tota mena d’explicacions més detallades.
 
Feta la introducció sobre la forma, deixeu-me dir que tenim un acord per a fer la consulta l’any que ve. I aquest acord el tenim tots els que som presents aquí, totes aquestes formacions polítiques. Òbviament, és un principi d’acord, en la mesura que cadascuna d’aquestes formacions polítiques després ha de referendar aquest principi d’acord en els seus òrgans de govern. És lògic que sigui així, però tenim aquest principi d’acord per a fer la consulta l’any que ve.
 
Ha estat un acord molt ràpid, fet en dos dies, i jo crec que és un bon acord. Si només s’ha fet en dos dies, és a dir dimarts i dimecres d’aquesta setmana, vol dir que ha estat ràpid. I a més molt discret. I a més a més crec que és bo. Perquè ens permet de cobrir els dos objectius que tenia aquesta consulta. Que sigui molt majoritària, molt majoritària –aquí teniu la prova que això serà així–, per tant, que hi hagi un gruix de formacions polítiques a favor de la consulta, a favor del dret a decidir, igual que hi ha un gruix en el país molt important a favor del dret de decidir el nostre futur polític com a país. Per tant, una pregunta inclusiva, molt majoritària, amplíssimament majoritària. I al mateix temps una pregunta clara. Una pregunta clara i una data concreta. La pregunta que hem acordat és una pregunta, una sola pregunta en dos apartats. Que tots són molt clars.
 
—Primer apartat: ‘Vol que Catalunya esdevingui un Estat?’ Sí o no.
 
‘Estat’ escrit amb majúscules.
 
—Segon apartat: en cas de resposta afirmativa, d’aquella gent que diu sí, que vol que Catalunya es converteixi en estat: ‘Vol que aquest estat sigui independent?’ Sí o no.
 
Per tant, hi insisteixo, és una pregunta molt inclusiva, molt majoritària. Ens hauria agradat que també hi fos el Partit dels Socialistes de Catalunya, en aquesta galeria gòtica del Palau de la Generalitat. Dissortadament, això no ha pogut ser, però continuem essent una majoria molt àmplia, i per tant hem d’avançar en aquest camí que ens havíem traçat.
 
Molt àmplia, insisteixo, i molt clara. Tothom qui vulgui un canvi d’estatus polític de Catalunya el podrà votar, i tothom qui vulgui aquest canvi d’estatus i en forma d’estat independent ho podrà votar. Creiem que amb això fem honor també a aquesta demanda popular que hi ha, en la línia de poder-se expressar, i de poder-se expressar en aquests termes. La data, evidentment, com qualsevol data, també és molt concreta: 9 de novembre de l’any 2014. Amb això complim un altre compromís: la consulta s’havia de fer el 2014. Serà així. I hem triat el 9 de novembre, el mes de novembre, perquè ho hem debatut entre tots i hem arribat a la conclusió que era, dintre de les dates possibles, la que més convenia a l’èxit d’aquest procés. Quan dic l’èxit del procés vull dir l’èxit del procés democràtic. Hi haurà temps, per tant, perquè l’estat espanyol, les institucions de l’estat, puguin negociar amb les institucions catalanes la manera de fer aquesta consulta, d’acord amb els marcs legals, que n’hi ha molts. Perquè, entre altres coses, també hem acordat el procediment per a fer-ho.
 
Hem acordat la pregunta, la que us he llegit; hem acordat la data que us he transmès; i hem acordat el procediment que s’activarà a partir de la setmana que ve al Parlament de Catalunya. Aquí ho hem acordat tot. Tot allò que es podria acordar. Que és tot. Ara ens cal un estat que esperem que sigui d’arrel profundament democràtica, un estat atent a aquest clam de la societat catalana, un estat espanyol atent a aquesta majoria parlamentària i política tan sòlida, un estat atent a un poble que vol decidir el seu futur, un estat atent a un poble que vol votar. I que vol votar en llibertat i de manera absolutament pacífica i absolutament democràtica. Esperem això de l’estat espanyol. Nosaltres hi anem amb la mà oberta, amb majoria àmplia, amb claredat d’objectius. Esperem, per tant, en aquests mesos que vénen, que aquesta resposta de l’estat faciliti, com passa en més llocs de la Unió Europea, que el poble de Catalunya pugui expressar la seva opinió a les urnes, i pugui decidir lliurement el seu futur col·lectiu.
 
Les darreres paraules han de ser agraïment, i ho vull fer públicament. Perquè també hem acordat la forma d’aquesta compareixença. Hem  acordat la pregunta, la data, el procediment i la manera de comparèixer. La manera de comparèixer, aquesta declaració que jo faig com a president de la Generalitat, que a partir d’ara faran les diverses formacions polítiques, amb el format que us he dit al començament. I també allò que us deia: agrair públicament l’esperit de col·laboració que he trobat en aquests dos dies d’intenses i discretes negociacions, esperit de col·laboració, generositat en els plantejaments i sentit de país. Subratllo sobretot això darrer: hi ha sentit de país. Sabem què tenim entre mans. Sabem que això que tenim entre mans té una transcendència històrica molt gran. I sobretot té una transcendència de futur molt important. I crec que havíem d’estar a l’altura de les circumstàncies. I jo que era, poc o molt, pel mandat he que tinc, qui havia d’intentar trobar aquests punts de consens, he de dir que n’he trobat en les formacions polítiques aquí representades, que són moltes. Que hi he trobat comprensió, he trobat generositat, he trobat col·laboració, i sentit de país. I els ho vull agrair públicament, perquè crec que avui, entre més coses, a part de fixar objectius clars, també fem un acte de qualificació de la pròpia política catalana, i en definitiva del país en conjunt.
 
Us deixo ara en mans de les formacions polítiques. Hi haurà prou temps de parlar aquests dies vinents de tot plegat. És molt important que avui se us adrecin d’aquestes formacions polítiques que han estat capaces, amb aquest tarannà que us deia, de forjar aquest principi d’acord, que aquests dies vinents serà ratificat pels òrgans de govern –esperem-ho així– de les formacions polítiques representades.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any