Las Provincias i el PP comencen una campanya de desprestigi contra Rafa Xambó

  • L'acusen de rebre diner públic per a finançar el nou disc · El cantant s'explica a VilaWeb

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
03.11.2013 - 18:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Las Provincias i el PP han començat una campanya contra el cantant Rafa Xambó, membre del consell d’administració de RTVV a proposta de Compromís. El diari ha publicat una informació titulada ‘Xambó publica disc amb el patrocini d’ajuntaments de Compromís’, on diu que ha rebut ‘aportacions de fins a 1.500 euros d’entitats governades per nacionalistes’. Dirigents del PP han fet córrer la notícia per internet, juntament amb comentaris d’atac. Xambó ha explicat a VilaWeb quins són els fets i ha denunciat ‘una cacera de bruixes a la xarxa’.

El compte oficial de Twitter del PP de València l’acusava de manca d’ètica i de transparència, li deia que tornés els diners públics… Uns comentaris que fins i tot ha repiulat el compte oficial de Rita Barberà.

Las Provincias diu, sense citar cap font, que els ajuntaments de Sueca, Muro i Burjassot i la Mancomunitat de la Valldigna, a més de la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I i la Universitat d’Alacant i el servei de política lingüística de la Universitat de València han pagat diners per a finançar el disc de Xambó. L’única quantitat de diners de què parla són 1.500 euros de la Mancomunitat de la Valldigna.

Casualment, en aquesta mancomunitat fa tan sols dues setmanes va entrar un nou president, del PP, en substitució de Jordi Juan, el batlle de Tavernes, del Bloc, que és qui havia tancat amb Xambó el contracte per a la presentació del nou disc, ‘Testimo tant, sonets de Shakespeare’ [més informació sobre el disc de Xambó, ací].

Perquè, tal com explica Xambó, aquests 1.500 euros són els que corresponen al contracte per al concert. ‘No són uns diners de patrocini pels quals jo pose un logo a la meua web, sinó que són contractes de concerts. I, en agraïment pel fet de ser els primers que em van donar suport per fer els primers concerts, els pose el logo. El tracte que he fet amb els patrocinadors del disc no em serveix per a pagar tota la despesa del disc; jo he hagut de pagar un enregistrament d’estudi, he pagat els músics, la mescla i masterització a un enginyer de so, i també la fabricació del disc… La despesa total és de 8.000 euros o 9.000’, diu.

A la web de Xambó apareixen els logos dels ajuntaments i universitats de què parla Las Provincias, que no especifica cap més quantitat. El cantant explica que en tots aquests llocs tan sols hi ha un contracte per a fer un concert, ‘i a preus molt baixos, regalats, i vaig amb músics professionals que acaben cobrant poc’.

Explica que va començar adreçant-se a aquests ajuntaments i universitats perquè és allà on coneixen més bé la seva feina. S’hi va adreçar en primera instància, doncs, per assegurar uns primers concerts de promoció del disc. ‘He buscat gent que conega la meua trajectòria, solvència i qualitat perquè quan contracten un concert tinguen la certesa que veuran una cosa bona’, explica. ‘No aniré a ajuntaments governats pel PP que, al damunt, m’insulten. És impensable que un ajuntament governat pel PP faça res; la seua opció per la música en valencià no és ajudar, és ocultar-la i perseguir-la com puguen’, afegeix.

‘Nervis’ a Las Provincias

A què respon l’atac de Las Provincias? Segons Xambó, d’una banda, ‘estan nerviosos’ per les perspectives polítiques del PP i de Compromís, uns en descens i els altres en ascens. Però sobretot per les denúncies fetes pel cantant, com a membre del consell de RTVV, a final de juliol. ‘Vaig denunciar a la fiscalia que Las Provincias emetien la seua TDT a través de la xarxa de RTVV, a qui deuen quasi un milió d’euros; mentre feien un ERO salvatge, perdonaven els amics. La fiscalia ha acceptat la denúncia.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any