Comencen a activar-se els primers nous dominis d’internet

  • La setmana passada es van posar en marxa quatre domins dels mil quatre-cents que va aprovar la ICANN

VilaWeb
Redacció
28.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ICANN va anunciar la setmana passada que havia introduït a la zona arrel d’internet els quatre primers dominis genèrics d’alt nivell dels mil quatre-cents que vol activar els mesos vinents. Això vol dir que les empreses i organismes que han demanat de gestionar aquestes quatre terminacions (شبكة, ‘web’ en àrab; онлайн, ‘en línia’ en rus; сайт, ‘web’ en rus, i 游戏, ‘joc’ en xinès), ja poden implementar els processos finals que calen per a posar-los a disposició dels usuaris.

Amb el programa d’ampliació de dominis engegat fa dos anys per la ICANN, el sistema de noms passarà de la vintena actual (com ara el .com, .net, .org i .cat) a més de mil quatre-cents. Cal recordar que entre aquests n’hi ha uns quants del país, com el .barcelona (obert al públic) i el .bcn (reservat per a l’ajuntament), .lacaixa, .mango i .seat, tot i que encara trigaran una mica a entrar a l’arrel d’internet perquè la ICANN segueix un ordre pre-establert. També s’activaran, durant l’any vinent, els dominis gallec (.gal), basc (.eus), escocès (.scot) i quebequès (.quebec), seguint el model del domini .cat.

Tots aquests nous dominis, diu la ICANN, milloraran la competència, la innovació i l’elecció en l’espai de noms de domini, fent possible que una gamma més àmplia d’organitzacions, comunitats i marques disposin de noves maneres de comunicar-se amb l’audiència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any