Els capellans no franquistes que l’Església no ha volgut beatificar

  • Sacerdots i creients cristians assassinats durant la guerra però que no eren franquistes, exclosos de la beatificació · Us n'oferim una llista

VilaWeb
Redacció
13.10.2013 - 13:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ‘macrobeatificació’ de Tarragona ha negligit intencionadament molts morts que no eren franquistes, molt especialment capellans catalanistes o basquistes. Diverses comunitats cristianes han fet una forta crítica al caràcter sectari de la cerimònia. VilaWeb us ofereix una llista de capellans no inclosos en l’acte i no beatificats perquè no eren franquistes, malgrat que les circumstàncies de la seva mort eren semblants:

—El capellà mallorquí Jeroni Alomar Poquet va ser assassinat per les tropes franquistes el 1937, al cementiri de Palma, acusat d’haver intentat ajudar a fugir un soldat desertor. Era considerat pròxim a Esquerra Republicana Balear, partit on militava el seu germà. Després de la seva mort, l’Església es va negar a fer el seu funeral.

—El mossèn de Montblanc Pau Queralt i Gaya va ser assassinat el 1936 per un escamot anarquista. No és beatificat ni ha estat mai reivindicat per l’església a causa de la seva actitud inequívocament catalanista.

—Catorze sacerdots bascs van ser afusellats pels franquistes, arran del seu suport a la República. Entre ells, Gervasio de Albizu i Martín de Lekuona, assassinats per les tropes del general Mola el 8 d’octubre de 1936. També foren assassinats l’escriptor i sacerdot José de Ariztimuño, un dels teòrics del nacionalisme basc, José Adarraga Larburu, José Sagarna Uriarte, Alejandro Mendicute Liceaga, José Otano Míguelez, José Joaquín Arín Oyarzabal, Leonardo Guridi Arrázola, José Marquiegui Olazábal, José Ignacio Peñagaricano Solozabal, Celestino Onaindía Zuloaga, Jorge Iturricastillo Aranzábal i Román de San José Urtiaga Elezburu 

—El capellà de Los Corrales (Osca) José Pascual Duaso va ser assassinat per tres legionaris, el nom dels quals va quedar registrat però mai no van ser perseguits.

—El capellà de l’hospital de Toledo, el pare Muiro, va ser assassinat per legionaris quan va intentar defensar els ferits que hi havia dins l’hospital.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any