Rajoy fa el sord a la demanda de Mas d’una consulta

  • El president espanyol fa un exercici de retòrica i i defuig de respondre la demanda en la carta de resposta a Mas

VilaWeb
Redacció
14.09.2013 - 18:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha respost finalment aquesta tarda a la carta que el president Artur Mas va enviar-li a principi d’estiu demanant l’autorització per a fer una consulta d’autodeterminació a Catalunya. En la carta d’avui, en un exercici de retòrica, Rajoy no aclareix cap interrogant i defuig de respondre a la petició de Mas. Diu que li ofereix ‘diàleg sense data de caducitat’ però exigeix respecte al marc jurídic.   

Rajoy insisteix en el seu ‘compromís amb el diàleg des del respecte al marc jurídic’ i diu a Mas que ‘el millor servei a la legitimitat democràtica’ que invoca el president català ‘és precisament respectar aquest marc jurídic en què els governs troben el fonament i la legitimitat i els ciutadans troben la garantia per a la convivència i la concòrdia’.  I defensa que tots dos governs treballin ‘per enfortir llaços i fugir d’enfrontaments’, des de ‘la lleialtat recíproca’. 

Cal recordar que en la carta que Artur Mas va trametre a Rajoy el 26 de juliol, el president de la Generalitat li parlava de ‘la necessitat d’abordar el diàleg i la negociació, que permetin de forma pactada la celebració d’una consulta al poble català, en el termini més breu possible, amb els marcs legals que establim’. 

Aquest matí, abans de rebre la carta, Artur Mas ha dit que si la resposta de Rajoy era negativa, en el pròxim debat de política general demanaria el suport dels grups parlamentaris per donar una resposta  ‘conjunta, unitària, i de consens’ al govern espanyol, i per posar-se a l’altura del ‘clam’ popular de l’Onze de Setembre. 

Us reproduïm tot seguit la carta de Mariano Rajoy:  

‘En resposta a la vostra carta en què em feu arribar la necessitat d’encarar un procés de negociació per convocar una consulta a Catalunya, i sens perjudici de l’exhaustiva anàlisi que exigeix l’informe jurídic i polític que em vau enviar més endavant, us manifestaré tot seguit el meu criteri sobre les qüestions que exposeu.

Sempre he estat –i crec haver-ho demostrat– una persona compromesa plenament amb el diàleg com a manera de resoldre les diferències polítiques o de qualsevol altra índole.

Aquest compromís amb el diàleg adquireix un sentit veritable des de l’exigible lleialtat institucional i des del respecte al marc jurídic que ens protegeix i que ens vincula a tots, especialment a aquells qui exercim responsabilitats de govern. Per la meva banda, el diàleg no té pas data de caducitat quan es tracta d’atendre l’interès general dels espanyols i, doncs, de tots els catalans.

Per això, considero que el millor servei a la legitimitat democràtica que vós invoqueu és precisament respectar aquest marc jurídic en què els governs troben el fonament i la legitimitat i els ciutadans troben la garantia per a la convivència i la concòrdia.

Estic convençut de l’extraordinària importància que Catalunya té per al conjunt d’Espanya i de la riquesa, pluralitat i singularitat de la societat catalana. Penso així mateix que els vincles que ens mantenen units no poden desfer-se si no és amb uns costs afectius, econòmics, polítics i socials enormes. I, naturalment, també vull transmetre la ferma convicció del meu govern que hem de treballar per enfortir aquests lligams i defugir els enfrontaments. Ho hem de fer des de la lleialtat recíproca i el foment de la corresponsabilitat en ambdues direccions.

Convençut que junts hi guanyem tots i separats tots hi perdem, us convido que exercim responsablement la nostra funció de governants democràtics amb lleialtat envers els ciutadans i les institucions que representem, en aquests moments de dificultat econòmica i social que travessa la nostra societat.

Des del profund afecte que sento pel conjunt de la societat catalana i el respecte institucional ala Generalitatde Catalunya que vós representeu avui, resto a la vostra disposició per treballar conjuntament i oferir la millor resposta a les necessitats reals de tots els ciutadans.

Cordialment,

Mariano Rajoy Brey’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any