El sí supera el no per primer cop a Escòcia, segons un sondatge del SNP

  • Una altra enquesta recent indicava que el no continua essent majoritari

VilaWeb
ACN
02.09.2013 - 11:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sí a la independència supera el no a Escòcia per primera vegada en un sondatge des de la presentació de la pregunta oficial pel referèndum del 18 de setembre del 2014. L’enquesta, publicada avui, l’ha elaborat Panelbase i l’ha encarregada el Partit Nacional Escocès (SNP). Situa els partidaris del sí en un 44%, els del no en un 43% i els indecisions en un 13%. La vice-primera ministra escocesa i número dos de l’SNP, Nicola Sturgeon, s’ha felicitat per l’efecte que podria haver tingut la campanya pel sí entre els escocesos. En canvi, hi ha uns altres sondatges ben recents que indiquen que el no és majoritari entre els escocesos.

L’SNP ha reconegut que els sondejos “pujaran i baixaran” en els propers 12 mesos, però ha valorat amb optimisme el resultat ajustat de l’enquesta de Panelbase, la primera que dóna una victòria a l’opció independentista des de l’agost del 2011. Llavors, l’enquesta de TNS situava el suport pel ‘sí’ al 39% i el del ‘no’ al 38%, amb un gruix d’indecisos del 23%.
“Aquestes dades tan encoratjadores demostren que el ‘sí’ pot guanyar, i crec que ho farà. Certament, la campanya pel ‘no’ ja no pot donar per fet el suport del poble d’Escòcia”, ha defensat Sturgeon. 

L’enquesta ha preguntat aquest mes d’agost a un miler d’escocesos la qüestió del referèndum: “Escòcia hauria de ser un país independent?”. Un 44% dels enquestats ha respòs que ‘sí’, un percentatge que augmenta en set punts respecte a l’últim sondeig que preguntava sobre la independència, el mes de juliol. Els partidaris del ‘no’ s’han situat en un 43%, amb una davallada del 3%, mentre que els indecisos també han baixat, un 4%, fins a situar-se en un 13%. 

Segons l’SNP, la mostra indica que els indecisos s’estan decantant poc a poc per l’opció independentista. “Els votants indecisos troben cada vegada més oportunitats en la independència, i donen suport a un vot pel ‘sí'”, ha precisat Nicola Sturgeon. “Escòcia pot ser un país independent amb èxit”, ha afegit la viceprimera ministra. 

De fet, l’enquesta també ha preguntat als escocesos si creuen que una Escòcia independent pot ser un país amb èxit. Un 52% han respòs que estan d’acord que ho seria, mentre que un 37% han indicat que no i un 11% que no ho saben. A la pregunta de si confien més en Edimburg o Londres per prendre “les millors decisions per Escòcia”, un 60% han indicat que confien més en el govern escocès, un 16% en el de Westminster, un 19% que en cap dels dos i un 5% que no ho saben. 

Les diverses opcions pel referèndum a Escòcia obren a partir d’aquest setembre la pre-campanya, amb la publicació d’informes i sondejos. L’última enquesta abans de la d’aquest dilluns, va ser l’encarregada per la campanya ‘DevoPlus’, contrària a la independència i que advoca per una major autonomia. El resultat del sondeig, de YouGov, situa el ‘no’ en un 55% i el ‘sí’ en un 29%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any