Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  26.08.2013  06:00

Un franctirador dispara contra els inspectors de l'ONU que anaven a investigar l'atac químic

De moment s'ha suspès la missió

Men?ame
 

Un franctirador ha disparat contra el comboi dels inspectors de l'ONU que avui han començat a investigar a Síria l'atac amb armes químiques. Els inspectors anaven, amb el vist-i-plau del règim, fins el lloc on sembla que hi hagué un atac amb armes químiques contra els rebels dimecres passat. La corrua de cotxes de l'ONU ha tornat a l'hotel de partida i es prepara per tornar al lloc dels presumpte atac químic amb uns altres vehicles, segons alguns mitjans.

Investigació permesa

El govern d'al-Assad va autoritzar finalment ahir que s'enviessin inspectors al lloc dels fets, que havien de començar a treballar avui per corroborar si es van fer servir armes químiques o no. Els països occidentals creuen que va ser així, però el govern rus sospita que es tracta d'una provocació de l'oposició.

Aleksandr Lukashevich, portaveu del ministre d'Afers Estrangers rus, va dir que, segons les seves informacions, el govern sirià no havia fet servir armes químiques i que els fets descrits la setmana passada podien ser una provocació dels opositors per a causar la reacció de les Nacions Unides o, fins i tot, que podien ser un muntatge. En anteriors ocasions, Síria ja havia estat acusada d'usar armament químic, però mai no s'ha arribat a verificar.

La reacció de les autoritats sirianes ha estat criticada per diversos governs, que afirmen que els dies que han passat faran inútil la inspecció per la degradació de les proves. Metges sense Fronteres va emetre un comunicat on afirmava que en tres hospitals de Damasc s'havien atès dimecres 3.600 persones amb símptomes propis de l'ús d'armament químic, de les quals 355 van morir. En el mateix comunicat, Metges sense Fronteres aclaria que no podia saber qui havia estat l'atacant ni podia provar de manera científica que fos un atac amb armament químic. Tanmateix, els pacients van respondre en ser tractats amb atropina, un medicament que s'usa per tractar problemes neurotòxics.