Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  08.08.2013  13:00

ICV i UGT desmenteixen La Vanguardia sobre la Via Catalana

Neguen haver pressionat l'ANC per canviar el nom de la cadena humana

Men?ame
 

Ni ICV ni UGT no han fet en cap moment cap petició formal per a canviar el nom de la cadena humana per la independència. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ICV i UGT han desmentit a VilaWeb la informació que publica avui La Vanguardia, que afirma que Unió, ICV i UGT han demanat que la cadena canviï de nom per passar a ser la cadena pel dret de decidir. 

Segons aquest diari, Joan Herrera va enviar un missatge a l'ANC en què supeditava el suport de la formació a la cadena humana al fet que la reivindicació no fos per la independència sinó pel dret de decidir. Tanmateix, fonts d'ICV han declarat a VilaWeb: 'No direm a l'ANC quin lema ha de posar'. La copresidenta d'Iniciativa Dolors Camats, ha explicat a aquesta tarda que el partit hauria preferit que la cadena fos dedicada al dret de decidir i no a la independència, cosa que 'permetria que s'hi acollís més gent, a més dels independentistes', però ha negat rotundament haver pressionat l'ANC per canviar-ne el lema. De fet, fa pocs dies el mateix coordinador nacional de la formació, Joan Herrera, deia que ICV podria participar i sentir-se còmoda en la cadena humana perquè la seva gent podria encaixar en la convocatòria. Camats també ha dit avui que està convençuda que el partit trobarà la 'manera d'encaixar-hi'.

Per la seva banda, l'ANC ha recordat la bona sintonia amb ICV i amb UGT i ha desmentit que cap d'aquestes dues organitzacions els hagi demanat formalment, a diferència d'Unió, de canviar el concepte de la Via Catalana. De fet aquest mateix matí hi ha hagut una reunió sobre la Via Catalana entre UGT i l'ANC. 

Una subtil manipulació

Ahir Josep Maria Àlvarez, secretari general d'UGT, va fer una entrevista a Europa Press. El text de l'agència, que podeu consultar ací, diu: 'Àlvarez ha defensat la cadena humana que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitzarà aquesta Diada per 'jugar a favor' del dret de decidir.'

El secretari general d'UGT, doncs, no critica la convocatòria sinó que diu que aquesta convocatòria independentista juga a favor del dret de decidir i per això la defensa.

Tanmateix, en l'edició en paper d'avui, La Vanguardia, després d'explicar la carta on Unió demana de retirar la demanda d'independència i substituir-la per la del dret de decidir, inclou una versió de les mateixes declaracions però que n'altera el significat.

Diu La Vanguardia: 'D'altra banda, el colíder d'ICV per Catalunya, Joan Herrera, va transmetre divendres passat a l'ANC un missatge similar [al d'Unió] en què supeditava el suport de la formació ecosocialista a la cadena humana de la Diada que la reivindicació no sigui la independència sinó el dret a decidir, que disposa d'un suport més generalitzat entre la població catalana. I des del sindicat UGT, el secretari general a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va defensar que la cadena humana que l'ANC organitzarà la pròxima Diada suposi 'jugar a favor' del dret a decidir.'

D'aquesta manera, mutilant les declaracions d'Àlvarez i posant-les en un context contrari a la convocatòria, La Vanguardia intenta aparentar que UGT també vol que l'ANC canviï la Via Catalana.   


Men?ame