Espanya, forçada a rebaixar el to contra Gibraltar

  • El ministre principal de Gibraltar: 'L'actitud de l'executiu espanyol és més pròpia del règim franquista o d'un país com Corea del Nord'

VilaWeb
Redacció
06.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol s’ha vist obligat a moderar el discurs contra Gibraltar. Les declaracions creuades del cap de setmana entre els governs espanyol i gibraltareny havien pujat de to, fins al punt que el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Manuel García Margallo, va dir que ‘s’havia acabat l’esbarjo’ amb Gibraltar. Mentrestant, augmentaven els controls a la frontera, generant cues de fins a set hores. El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va dir ahir que l’actitud de l’executiu espanyol era més pròpia del règim franquista o d’un país com Corea del Nord que no pas d’un soci de la Unió Europea.

I el primer ministre britànic, David Cameron, es va declarar ‘seriosament preocupat’ pels últims esdeveniments i per la possibilitat que Madrid imposés una taxa de 50 euros per entrar o sortir de Gibraltar, tal com havia anunciat el ministeri d’Afers Exteriors. Fins i tot la Comissió Europea va demanar a Espanya que tingués en compte que els controls fronterers havien de ser ‘proporcionats’.

Margallo va preferir ahir no fer declaracions, però fonts del mateix ministeri van dir que, tot i admetre que s’estudiaven noves mesures per regular el pas de entre Espanya i Gibraltar, no hi havia res decidit ni cap termini previst, en un missatge amb to menys agressiu. A més, va reconèixer que calia estudiar aquestes mesures des d’un punt de vista jurídic, bo i sabent que Gibraltar forma part del Regne Unit i, per tant, de la Unió Europea. S’espera que en les pròximes hores el ministre Margallo faci alguna declaració al respecte.

L’origen del conflicte va de lluny i, més recentment, per l’incident amb una patrulla armada a finals del mes passat i per uns blocs de formigó que Gibraltar va col·locar al mar per protegir, segons diu, les seves aigües i la biodiversitat. Però els pescadors espanyols critiquen que aquests blocs de formigó els impedeixen de poder fer la seva feina. Aquesta mesura es va traduir en durs controls espanyols a la frontera per a tothom que volgués entrar i sortir de Gibraltar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any