El president del TC admet que militava al PP quan ja era magistrat

  • Francisco Pérez de los Cobos va pagar quotes d'afiliat al partit entre el 2008 i el 2011

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.07.2013 - 14:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Tribunal Constitucional espanyol, Francisco Pérez de los Cobos, ha admès als membres del ple del tribunal que militava al PP quan ja n’era magistrat. Ha dit que ja no pagava les quotes d’afiliat, en una reunió que havia convocat d’urgència per explicar-se sobre la informació que avui publica El País. Aquest diari explicava que De los Cobos apareix en la llista de donants i afiliats del PP en un document que forma part del cas Bárcenas. La constitució espanyola prohibeix cap mena d’afiliació política als jutges i magistrats, de qui s’exigeix ‘total independència’.

De los Cobos va pagar quotes de militant del PP entre el 2008 i el 2011, fins i tot després d’haver estat elegit magistrat del tribunal, el 29 de desembre del 2010.

En aquella llista hi ha apuntats el nom de qui va fer l’aportació, el número de DNI i la quantitat aportada. I en el cas de De los Cobos, les quotes van ser de 37,14 euros cada anys, que resulta que és la quantitat mínima que paguen els militants del PP a la ciutat de Barcelona.

Tot amb tot, tant el president del TC com els responsables del PP diuen que no hi ha cap incompatibilitat entre ser magistrat del tribunal i militar en un partit.

El magistrat va viure a Barcelona durant la seva època de catedràtic de Dret del Treball de la Universitat Autònoma, entre el 1996 i el 2007.

Els jutges i magistrats tenen prohibit per llei de pertànyer a partits polítics o sindicats, segons estipula l’article 395 de la llei orgànica del poder judicial. També ho indica la constitució espanyola en l’article 127.

‘Els diners, el bàlsam racionalitzador de Catalunya’

Francisco Pérez de los Cobos va assumir la presidència del Tribunal Constitucional espanyol ara fa un mes. Substitueix en el càrrec el magistrat de perfil progressista Pascual Sala, que ocupava la presidència de l’alt tribunal des del gener del 2011. De los Cobos és un jurista catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat de la Universitat Complutense de Madrid, i doctor en Dret per les universitats de València i de Bolonya.

També fou catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i va fer d’assessor elaborant dictàmens i informes per a diverses institucions, entre les quals hi ha el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. També ha estat àrbitre del Tribunal Laboral de Catalunya.

L’any 2006, el nou president del TC va assegurar en el llibre ‘Parva Memoria’: ‘No hi ha a Catalunya cap acte polític digne sense una o diverses manifestacions d’onanisme’. En aquest text, també afirmava que ‘Els diners són el bàlsam racionalitzador de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any