L’Àliga de la Patum de Berga trenca el protocol i balla amb l’estelada

  • La plaça crida com un sol home per la independència

VilaWeb
Redacció
31.05.2013 - 03:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sorpresa a la Patum de Berga, ahir. L’Àliga, el símbol més representatiu i solemne de la festa, va executar el ball amb una senyera estelada al coll, cosa que desfermà un crit unànime en favor de la independència. El gest és únic i pren un gran valor en una població que respecta la tradició i ha fet de la festa un dels grans arguments de la seva identitat.

L’Àliga de la Patum és una bèstia, de cartó pedra i fusta, que representa un ocell d’aquesta espècie; de grans dimensions, amb el cap cenyit per una corona comtal, amb les ales plegades i el bec obert. Al bec, hi porta branques de llorer, olivera i clavells. Aquesta figura executa el ball amb més valor coreogràfic i musical de tota la Patum. Data del 1756 i fou construïda pel fuster local Ramon Roca.

L’Àliga simbolitza el poder, la dignitat, la pau i la justícia, motiu pel qual antigament ocupava una posició preeminent i gaudia d’un seguit de privilegis impensables en els altres entremesos. Li era permès de ballar al presbiteri de l’església i, tot sovint, figurava a la processó, immediatament davant la custòdia.

El cos de l’Àliga és com un trencaclosques, amb llistons de fusta de diversos gruixos i mides, disposats de tal manera que en conformen l’estructura o esquelet. A sobre, capes de roba de sac i guix li acaben de donar forma, i petites peces d’aquesta roba convenientment enguixada li formen les escates. Es tracta d’una peça construïda amb la tècnica i l’estil típics de la seva època (1756) i actualment és l’Àliga més antiga que es conserva a Catalunya.

Més informació: L’Àliga de la Patum ballarà amb l’estelada al coll

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any