Espanya amenaça de retirar el Barça i el Madrid d’Europa si la UEFA reconeix demà Gibraltar

  • Gibraltar opta a esdevenir el 54è membre de la UEFA · L'organisme internacional es reuneix demà a Londres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.05.2013 - 14:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè executiu de la UEFA va admetre Gibraltar com a membre provisional l’octubre passat, responent a una sentència del Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) de l’agost del 2011. Sis mesos després, i malgrat l’oposició d’Espanya, l’Associació de Futbol Gibraltarenca (GFA) pot ésser admesa com a membre de ple dret al 36è congrés de la UEFA, que es fa demà a Londres. Segons publica avui el New York Times, Espanya ha amenaçat de retirar clubs com el Barça i el Reial Madrid de les competicions europees si demà es reconeix finalment la selecció de Gibraltar.

‘Espanya ha anat més enllà, fins al punt d’amenaçar de deixar fora de competicions europees clubs com el Madrid i el Barça si Gibraltar és reconegut com a país independent futbolísticament’, diu el diari nord-americà.

Responent una pregunta parlamentària formulada pel diputat d’ERC Alfred Bosch el mes de desembre passat sobre la resistència a que Gibraltar sigui membre de la UEFA, el govern espanyol va dir: ‘El govern continuarà oposant-se per tots els mitjans jurídics possibles a admetre l’Associació de Futbol de Gibraltar com a membre de ple dret de la UEFA.’ I afegia que no permetria que la selecció espanyola arribés a jugar mai cap partit contra Gibraltar.

L’Associació de Futbol de Gibraltar ha lluitat des del 1997 per poder ingressar a la UEFA, però sempre ha topat amb l’oposició d’Espanya, que no vol competir de cap manera amb aquest territori britànic. En algun moment, la federació espanyola ha arribat a amenaçar de boicotar les competicions de la UEFA en cas que se n’aprovés l’adhesió.

L’associació gibraltarenca recull en aquesta altra pàgina la llarga batalla pel reconeixement. S’hi poden descobrir detalls com aquest: ‘El desembre del 2006, la Federació de Futbol espanyola va argumentar contra la sol·licitud de la GFA que els terrenys on hi havia l’estadi de futbol [de Gibraltar], del 1949, eren en un territori que Espanya considerava que li pertanyia segons el tractat d’Utrecht del 1713.’

Campanya en favor del ’54è equip’

Gràcies al reconeixement provisional obtingut l’octubre passat, l’equip de futbol sala del penyal ja va poder competir en la fase de classificació de l’Eurocopa del 2014. A partir d’aquella experiència, la GFA va obir la campanya ‘Estem preparats‘.

Amb el nom de Gibraltar Team 54 es va obrir una pàgina web i comptes a Facebook i Twitter, on s’expliquen els motius pels quals l’associació vol esdevenir ‘el 54è membre de ple dret de la família UEFA’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any