Eurodiputats catalans demanen a la UE que actuï contra els actes d’apologia del feixisme

  • CiU, ERC i ICV consideren que l'homenatge a la División Azul en què participà Llanos de Luna contravé els principis de la UE

VilaWeb
Redacció
22.05.2013 - 16:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (en representació d’ERC) han presentat una pregunta a la Comissió Europea en què encoratgen a les institucions europees a prendre mesures davant la greu i preocupant realització d’actes en suport de sistemes polítics que van en contra dels valors democràtics fundacionals de la UE.

Tremosa, Sedó, Romeva i Miranda demanen que la Comissió Europea ‘prengui decisions per tal de depurar responsabilitats’, instant al govern espanyol a cessar els responsables polítics de l’homenatge. Així mateix, els eurodiputats catalans recorden que a l’acte van assistir ex-combatents pro-nazis vestits amb la indumentària falangista, el braç polític del franquisme. Cal recordar que la División Azul durant la segona guerra Mundial va combatre al front nazi amb més de 20.000 persones. Segons els parlamentaris, l’acte on s’homenatjava la División Azul, presidit per la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ‘contravé els principis de la Unió Europea’.

A més, demanen que es compleixi la legislació europea en la matèria, com ara el programa de la UE per a la Sensibilització contra la Radicalització (RSR), on s’inclouen mesures destinades a frenar l’extremisme violent a Europa. ‘Quines mesures prendrà la Comissió dins l’RSR per tal de reduir aquestes actuacions?’, qüestionen els  europarlamentaris. Recorden, a més, que l’any 2009 el Parlament Europeu va aprovar una resolució sobre consciència europea i totalitarisme on es mostrà ‘l’oposició de l’Eurocambra a qualsevol règim totalitari’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any