Agressió feixista contra l’acte d’homenatge a Estellés a Burjassot

  • Membres del GAV i España 2000 es van infiltrar ahir a l'ajuntament i van insultar i escridassar el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir al vespre la violència feixista va tornar a fer-se present a Burjassot. L’homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés al seu poble natal va ser interromput per un grup de membres del Grup d’Acció Valencianista (GAV) i d’España 2000, que s’havien infiltrat entre els assistents a un acte de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Els agressors es van esperar sense cridar l’atenció fins que va ser el torn del president de l’AVL, Ramon Ferrer. Aleshores es van alçar i el van insultar i escridassar dient-li ‘fill de puta’ i ‘traïdor’. Els individus van voler intimidar els assistents i els membres del consistori, entre els quals el batlle Jordi Sebastià, amenaçat des de fa mesos per aquests mateixos grups feixistes.

L’acte va quedar interromput temporalment mentre la policia expulsava els agressors de la sala i els identificava. Un dels feixistes va ser detingut perquè s’hi resistia. Els assistents van reaccionar amb serenor i es van posar a aplaudir per silenciar els crits dels agressors. Una volta desallotjats, l’acte va continuar amb normalitat i es van poder llegir els poemes i fer els parlaments prevists.

L’acte ‘Mural del País Valencià’, un recital basat en els seus poemes i que forma part de l’Any Estellés, és organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en tot un seguit de municipis que accepten de rebre un exemplar de la famosa obra del poeta. En el d’ahir, la filla i el gendre d’Estellés van llegir el poema de ‘La rosa de paper’ i moltes entitats locals cíviques, culturals i professionals s’hi van adherir.

El batlle, Jordi Sebastià, va explicar els fets a VilaWeb: ‘És molt trist. És un atac al poble de Burjassot i a la Generalitat, perquè han atacat el president de l’Acadèmia, que té rang de conseller. Totes les forces del feixisme es concentren a Burjassot, perquè és el poble d’Estellés i té un batlle que no amaga les seues idees. I ho paga el poble perquè aquesta gent odia la convivència, el respecte i la democràcia.’

Atac a l’estàtua d’Estellés

A banda l’atac a l’ajuntament, l’estàtua de Vicent Andrés Estellés a Burjassot, va tornar a ser objecte d’un acte vandàlic, fet que va despertar molta indignació entre veïns i a la xarxa, on molts van criticar l’enèsim atac a l’estàtua del poeta.

Abans-d’ahir l’estàtua va aparèixer coberta de pintura blava, just quan feia un any d’un altre atac en què li havien trencat les ulleres. Però no era pas la primera vegada: aquests últims tres anys, l’efígie ha rebut quatre atemptats, sempre per les mateixes dates. La darrera vegada, l’ajuntament va sospesar la possibilitat de col·locar-la en algun punt més segur que la plaça d’Emilio Castelar, però finalment, després d’un temps fora per a reparar-la, la van tornar a col·locar al mateix lloc. 

Dilluns, durant tot el matí, les brigades de neteja van treballar perquè l’estàtua recuperés l’aspecte original.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any