El TC suspèn la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya

  • L'advocat de l'estat l'havia impugnada perquè considerava que era 'un desafiament obert contra la constitució amb efectes polítics i jurídics'

VilaWeb
Redacció
08.05.2013 - 13:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener proppassat, i ha admès a tràmit la impugnació del govern espanyol. És la primera vegada en la història de la democràcia a l’estat espanyol que se suspèn la declaració d’un parlament.

Caldrà veure quines conseqüències té la decisió, perquè poden quedar suspeses també les decisions que emanen de la declaració, com per exemple la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional. 

Ara el TC té cinc mesos –comptats des del 8 de març, quan es va presentar la impugnació– per analitzar a fons la qüestió i decidir si considera que la declaració és inconstitucional. 

El recurs de l’advocat de l’estat posa èmfasi en el fet que el poble català no pot ser cap subjecte polític i jurídic sobirà i que, en tot cas, la sobirania per a decidir sobre una hipotètica secessió està en el conjunt del poble espanyol. Segons el recurs de l’advocat de l’estat, la declaració de sobirania aprovada al parlament és ‘un desafiament obert contra la constitució’, amb ‘efectes polítics i jurídics’. Per l’advocat de l’estat, que el poble català sigui definit com un ‘subjecte polític i jurídic sobirà’ és ‘ni més ni menys que un acte de poder constituent’ que atribueix al poble català el dret de secessió. 

El parlament prepara al·legacions

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, ha anunciat que ja havia ordenat als serveis jurídics de la cambra catalana que preparessin l’escrit d’al·legacions, que s’haurà de presentar abans de vint dies. De Gispert ha qualificat la decisió d’insòlita, i ha apuntat que no tenia ‘sentit jurídic’ portar una declaració política al Tribunal Constitucional. ‘Una proposta de resolució té el sentit que té: és d’iniciativa política, és una declaració política; mai no havíem rebut cap admissió a tràmit d’una impugnació d’una proposta de resolució’, ha dit la presidenta. De Gispert ha convocat una reunió de la junta de portaveus demà al matí.

 

Més informació: Mas respon al TC: ‘El camí triat pel poble continua’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any