La reciprocitat entre TV3 i Canal 9 no serà immediata

  • Resta condicionada al govern espanyol, que ha d'atorgar més espai radioelèctric al valencià · L'acord inclou que 's'hauran de respectar els signes d'identitat' de tots dos territoris

VilaWeb
Redacció
30.04.2013 - 13:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord de reciprocitat que permeti de veure TV3 al País Valencià i Canal 9 al Principat. L’acord, l’ha anunciat avui el portaveu del govern català i conseller de Presidència, Francesc Homs. Permetrà que TV3, 3/24, Super3, 33, Esport 3, TV3HD, TV3CAT s’emetin al País Valencià, i que Canal Nou, Canal Nou HD, Canal Nou Dos, Canal Nou 24 i Canal Nou Internacional es rebin al Principat. Però aquesta reciprocitat no serà pas immediata: no es farà efectiva fins que el govern valencià no disposi de més espai radioelèctric, que ha de ser concedit pel Ministeri d’Indústria espanyol.

Homs ha explicat que l’acord inclou que es respectaran les senyes d’identitat de les dues autonomies, però que no es podia ‘imposar’ a cap periodista què havia de dir, en referència a les exigències de la Generalitat Valenciana, que sempre, tant en el govern de Camps com en el de Fabra, havia expressat malestar pel mapa de l’oratge de TV3 i per l’ús del terme ‘País Valencià’. 

El camí fins a l’acord

El mes de febrer, Homs ja va dir que, tan bon punt s’havia fet pública la sentència del Tribunal Suprem espanyol que anul·lava l’obligació de tancar les emissions de TV3, s’havia posat en contacte amb el vice-president del govern valencià per establir un mecanisme per a recuperar el senyal de la televisió pública catalana al territori.

El Tribunal Suprem espanyol va acceptar el desembre passat el recurs d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i anul·lava la resolució del govern valencià que obligava a tancar les emissions de TV3 i imposava una sanció de 300.000 euros a l’entitat. L’alt tribunal considerava que era l’estat i no el govern del País Valencià que tenia competències per a controlar i sancionar l’ús del domini públic radioelèctric.

D’ençà d’aquell moment, l’entitat responsable dels repetidors va demanar als seus socis si calia reobrir els repetidors de senyal i s’hi van mostrar favorables. ACPV va decidir d’ajornar la reobertura per facilitar el diàleg obert entre els governs català i valencià per la reciprocitat, confiant que l’acord arribés amb un marge de temps raonable.

Ara s’ha anunciat aquest acord, que arriba més de dos anys després del tancament del senyal de TV3 al País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any