ICV descarta la tercera via federalista a la consulta

  • Tanca avui l'assemblea que amb Dolors Camats i Joan Herrera com a coordinadors nacionals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’assemblea d’ICV ha aprovat avui una resolució dins de la ponència política que reivindica una pregunta ‘clara i inequívoca’ a la consulta sobre l’estat propi per a Catalunya. D’aquesta manera, Iniciativa s’inclina per una pregunta que es pugui respondre amb un sí o un no. S’acota el debat intern sobre si era necessari incloure diverses respostes, com ara l’opció federal. La posició d’ICV sobre la independència es consultarà quan arribi el moment i se sàpiga la pregunta definitiva. Però els documents que s’han aprovat en l’assemblea d’aquest cap de setmana esbossen una majoria de partidaris a favor de l’estat propi, refusant un vot per ‘mantenir la situació actual’.

L’assemblea ha aprovat la proposta de resolució sobre el dret de decidir amb 11 vots en contra i 43 abstencions, de les més de 600 persones que han assistit al plenari. De les 26 propostes que complementen la ponència política del partit, aquesta ha estat la que ha generat més debat entre la militància. El text reivindica que ICV tingui un paper proactiu en el procés cap al dret de decidir i reclama una pregunta clara per a la consulta ‘per tal que els catalans puguin escollir si es constitueixen o no en un estat propi que pugui decidir lliurement la seva relació amb l’estat espanyol’.

Aval al nou full de ruta del partit amb cap vot en contra i sis abstencions

Els delegats de l’assemblea han aprovat gairebé per unanimitat el document d’estratègia política presentat per l’executiva i en el qual s’han incorporat més de la meitat de les 1.187 esmenes que van presentat les delegacions territorials. El nou full de ruta dels ecosocialistes és ambiciós i pretén ampliar la base social i l’electoral del partit per convertir-se en alternativa de govern. L’impuls a l’activisme social, la integració en els moviments de protesta i la translació de la veu del carrer a les institucions formen part del projecte d’ICV, que reclama l’obertura d’un procés constituent per canviar de dalt a baix el funcionament de la democràcia ‘neoliberal’.

Grup de treball sobre la consulta

L’assemblea va decidir ahir crear un grup de treball intern sobre el dret de decidir que s’encarregarà de definir la pregunta que els ecosocialistes proposaran per a la consulta. Una pregunta que negociaran amb la resta de forces polítiques des de la voluntat que sigui el més clara possible i en la que es qüestioni ‘la necessitat o no que Catalunya constitueixi un estat propi que pugui decidir lliurement la seva relació amb l’estat espanyol’.

El grup de treball -que es constituirà fruit d’una esmena acceptada a l’assemblea- s’encarregarà també de concretar les propostes que s’hauran d’exposar en el marc de la comissió parlamentària i del pacte nacional pel dret de decidir.

La posició del partit sobre la resposta a la consulta encara no està decidida. Quan es conegui la pregunta oficial, els ecosocialistes elaboraran una consulta interna, tal com preveuen els seus estatuts, per fixar la posició de l’organització.

Canvia la presidència del partit per la coordinació nacional

L’assemblea ha aprovat la modificació dels estatuts proposada per l’executiva i a la qual s’han incorporat una seixantena d’esmenes de la militància. Entre d’altres s’ha acceptat canviar de nom la figura dels copresidents, que a partir d’ara seran coordinadors nacionals. També s’ha acceptat reduir els membres del consell nacional (de 250 a 198), de la comissió de garanties i qualitat democràtica (de 9 a 5) i de control financer (de 9 a 5). Els avals necessaris per presentar una candidatura alternativa del consell executiu es redueixen del 20% al 15% de la militància i es constitueix un nucli de coordinació al sí de l’executiva.

Pel que fa a la coordinació nacional, almenys un dels dos membres haurà de ser una dona i les candidatures, que es votaran mitjançant vot secret en el període previ al de l’assemblea, hauran d’incloure a les dues persones que opten a liderar el partit. Aquestes dues persones, que durant els propers anys seran Dolors Camats i Joan Herrera, assumiran la responsabilitat general de la direcció d’ICV.

Herrera i Camats van presentar ahir el que serà el seu equip executiu durant els propers quatre anys. Davant l’assemblea nacional, Camats va citar un a un els 52 membres de la nova direcció, entre els que destaca el nom del diputat Josep Vendrell, que exercirà de secretari general. Ell, Camats i Herrera seran tres de les divuit persones que formaran el nucli de coordinació del partit. Tres històrics com el fins ara president d’ICV, Joan Saura, el vice-president Jordi Guillot i el diputat al parlament Jaume Bosch abandonen el nucli dur del partit, confirmant el relleu generacional a l’estructura d’Iniciativa, tot i que seguiran formant part de l’executiva.

 

VÍDEO: Joan Herrera: ‘Som majoria, som millors, som més justos i volem guanyar per canviar les condicions de vida de la gent’

Editorial de Vicent Partal: ICV, un espai necessari

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any