Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  13.03.2013  18:26

L'Audiència ordena l'ingrés a presó de l'activista Enric Duran

Conegut com a 'Robin dels bancs', no es va presentar al judici el passat 12 de febrer · Han ordenat la cerca i captura

Men?ame
 

L'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a presó d'Enric Duran, conegut com a 'Robin dels bancs', i n'ha decretat la cerca i captura per eludir reiteradament la justícia. Duran s'encara a vuit anys de presó per haver estafat nombrosos bancs en no retornar multitud de crèdits. El jove va fer pública la seva estafa per denunciar el que ell considerava un frau del sistema financer i va assegurar que havia donat els diners a entitats benèfiques, ONG i cooperatives.

Duran no va acudir al judici a l'Audiència de Barcelona que s'havia de fer el 12 de febrer i que es va suspendre per la seva absència. La fiscalia l'acusa d'un delicte continuat de falsedat documental mercantil i d'un delicte d'insolvència punible. Duran havia demanat la suspensió del judici perquè, segons ell, no va ser avisat de la data fins tres setmanes abans, mentre que el despatx del seu advocat ho sabia des de l'octubre. Això i diferències en l'estratègia de defensa el van fer renunciar al lletrat i a demanar temps per buscar-ne un altre.

Però l'Audiència ho va rebutjar, al·legant que no hi havia suficients motius, que hi havia prou temps per preparar el judici i que tot podia respondre a una maniobra dilatòria. El seu advocat també va renunciar a defensar-lo, en constatar la diferència de criteri i la manca de confiança.

Enric Duran s'enfronta a una pena de 8 anys de presó. En el seu escrit de conclusions provisionals, el fiscal recull que el 'Robin Hood' dels bancs va aparentar ser solvent i va fingir tenir feines que no tenia per aconseguir crèdits de 39 entitats bancàries. Segons Duran, ho va fer per denunciar l'especulació del sistema bancari i va destinar el prop de mig milió d'euros que va aconseguir a iniciatives socials.

La fiscalia i fins a 16 acusacions particulars l'acusen de "constituir empreses i confeccionar nòmines que no es corresponien amb la realitat" per aconseguir que li concedissin els crèdits. En aquests documents es va fer passar, per exemple, per director comercial o informàtic amb sous folgats. Per aquests fets, demanen que el condemnin a 6 anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental mercantil.

A més, també l'acusen d'haver-se desprès de tot el seu patrimoni amb la intenció que els creditors no poguessin embargar-li res per rescabalar el deute. L'acusació pública recull que "es va desprendre de les seves propietats i es va col·locar en situació d'insolvència" entre el 2007 i el primer semestre del 2008. Segons les acusacions, va vendre el seu pis de Barcelona i va vendre tres finques rústiques a Tarragona. Per aquests fets, li demanen la pena de 2 anys de presó per un delicte d'insolvència punible.

Men?ame