Suspès el judici contra Enric Duran perquè no s’ha presentat a l’Audiència

  • El 'Robin dels bancs' vol renunciar al seu advocat · La fiscalia demana la cerca i captura del jove

VilaWeb
ACN
12.02.2013 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El judici que s’havia de celebrar aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona contra Enric Duran, conegut com a ‘Robin dels bancs’, s’ha suspès perquè l’acusat no ha comparegut. Duran s’enfrontava a vuit anys de presó per haver estafat nombrosos bancs en no retornar multitud de crèdits. El jove va fer pública la seva estafa per denunciar el que ell considerava un frau del sistema financer i va assegurar que havia donat els diners a entitats benèfiques, ONG i cooperatives. Duran va renunciar al seu advocat fa uns dies per falta de confiança, però l’Audiència no li va acceptar. Ara el seu advocat també ha renunciat a la defensa i la fiscalia ha demanat una ordre de recerca i captura.

L’estafa de Duran va començar el 2006, quan va constituir diverses empreses fictícies i va demanar gairebé 500.000 euros en crèdits a una quarantena d’entitats financeres, caixes i bancs. El setembre del 2008 va fer pública la seva operació i va anunciar que no ho pagaria en publicar un diari gratuït on explicava els motius. Llavors se’l va voler detenir, però la justícia no el va trobar. No va ser fins la primavera del 2009 quan Duran va reaparèixer en públic amb un altre diari i en una roda de premsa. Llavors sí que va ser arrestat i va passar dos mesos a presó després de pagar una fiança de 50.000 euros.

El novembre del 2011 es va presentar al primer judici contra ell per una demanda civil del BBVA, que li reclamava uns 25.000 euros de deute més interessos per la retirada de diners en efectiu amb una targeta de crèdit. Va ser condemnat.

Aquest dimarts l’Audiència de Barcelona havia de jutjar Duran per la denúncia penal de la fiscalia i una quinzena d’entitats financeres. La fiscalia l’acusa d’un delicte continuat de falsedat documental mercantil i d’un delicte d’insolvència punible. Duran havia demanat la suspensió del judici perquè, segons ell, no va ser avisat de la data fins fa tres setmanes, mentre que el despatx del seu advocat ho sabia des de l’octubre. Això i diferències en l’estratègia de defensa el van fer renunciar al lletrat i a demanar temps per buscar-ne un altre.

Però l’Audiència ho va rebutjar, al·legant que no hi havia suficients motius, que hi havia prou temps per preparar el judici i que tot podia respondre a una maniobra dilatòria. El seu advocat també ha renunciat a defensar-lo, en constatar la diferència de criteri i la manca de confiança.

En iniciar-se el judici i no comparèixer Duran, el seu advocat ha reiterat els arguments per renunciar a la defensa, mentre que la fiscalia i les acusacions han demanat una ordre de recerca i captura per l’acusat, recordant que no se’l pot jutjar en rebel·lia perquè la pena és massa alta i que està en llibertat sota fiança. L’advocat defensor ha demanat que se’l torni a citar, perquè té domicili conegut, que se li designi un nou advocat si no ho fa el propi acusat i ha recordat que un apoderat de Duran ha comunicat la seva absència al tribunal. Ara els magistrats hauran de decidir què fan amb la situació creada.

Enric Duran s’enfronta a una pena de 8 anys de presó. En el seu escrit de conclusions provisionals, el fiscal recull que el ‘Robin Hood’ dels bancs va aparentar ser solvent i va fingir tenir feines que no tenia per aconseguir crèdits de 39 entitats bancàries. Segons Duran, ho va fer per denunciar l’especulació del sistema bancari i va destinar el prop de mig milió d’euros que va aconseguir a iniciatives socials.

La fiscalia i fins a 16 acusacions particulars l’acusen de “constituir empreses i confeccionar nòmines que no es corresponien amb la realitat” per aconseguir que li concedissin els crèdits. En aquests documents es va fer passar, per exemple, per director comercial o informàtic amb sous folgats. Per aquests fets, demanen que el condemnin a 6 anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental mercantil.

A més, també l’acusen d’haver-se desprès de tot el seu patrimoni amb la intenció que els creditors no poguessin embargar-li res per rescabalar el deute. L’acusació pública recull que “es va desprendre de les seves propietats i es va col·locar en situació d’insolvència” entre el 2007 i el primer semestre del 2008. Segons les acusacions, va vendre el seu pis de Barcelona i va vendre tres finques rústiques a Tarragona. Per aquests fets, li demanen la pena de 2 anys de presó per un delicte d’insolvència punible.

Fora de l’Audiència, diversos simpatitzants, amics i col·laboradors de Duran en la Cooperativa Integral de Catalunya s’han concentrat per donar-li suport i denunciar la “farsa” del judici. Segons ells, s’ha vulnerat el dret a la defensa de Duran perquè no se li ha permès renunciar al seu advocat. A més, ha recordat que s’han admès 15 dels 15 testimonis de l’acusació i cap dels 23 de la defensa, entre els que constaven el banquer Emilio Botín o l’economista Arcadi Oliveres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any