Amb quin candidat italià us identifiqueu més?

El polímetre de la Repubblica ho calcula a partir de dotze temes clau

VilaWeb
Aleix Moldes – ACN
24.02.2013 - 21:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ocupació, drets, impostos, Europa, medi ambient, ensenyament, cultura, justícia, sous dels polítics, joves, desenvolupament i dones. Aquests són els dotze eixos que, segons el diari la Repubblica, determinen l’afinitat vers cadascun dels candidats a les eleccions italianes. En aquest interactiu, que el diari anomena ‘polímetre’, podeu veure sobre un mapa amb quins candidats us identifiqueu més, i de quins us trobeu ideològicament més lluny, responent de manera ràpida una pregunta per a cadascun d’aquests temes.

Jugant al senat italià

El repartiment d’escons al senat italià, una cambra decisiva per a la governabilitat del país, és ara per ara el que més inquieta tant als italians com a les institiucions europees. La possibilitat que esdevingui ingovernable és real, tenint en compte els darrers sondatges. Per això, i per preveure què pot passar un cop es tanquin les urnes, el diari la Repubblica ha dissenyat aquest altre interactiu que calcula les possibles majories al senat, tenint en compte els possibles resultats a les sis regions més decisives. És a dir, el lector pot modificar els resultats en aquestes regions i l’interactiu calcula immediatament quines possibles majories podrien formar-se. Podeu provar-ho vosaltres mateixos.

Per al càlcul, aplicació en xarxa utilitza la llei el sistema que estableix l’anomenada llei ‘porcellum’, que Berlusconi va aprovar el 2005, just pocs mesos abans de les eleccions que va perdre contra Prodi. Molt probablement preveient la derrota, el ‘Cavaliere’ va fer aprovar aquesta llei, batejada així després que reconegut politòleg Giovanni Sartori la qualifiqués de ‘porcata’ (porcada), per a continuar tenint, d’alguna manera, el control del país, sense formar part del govern.

La llei ‘porcellum’, qualificada de ‘diabòlica pel periodista i analista polític del diari la Repubblica Concetto Vecchio en aquesta entrevista amb VilaWeb, estableix que el partit que guanyi en cada regió obindrà escons extra. I, per exemple, les regions del Vènet, Llombardia i Sicília, tres de les regions que tradicionalment podien fer decantar la balança, són premiades amb un gran nombre de d’escons extra. Quan es va aprovar la llei, Berlusconi i els seus aliats guanyaven amb diferència a totes tres regions. Ara l’escenari ha canviat: segons els sondatges, al Vènet continuaria guanyat la coalició de centra-dreta encapçalada per Berlusconi, a la Llombardia guanyaria Bersani i, a Sicília, Grillo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes