S’investigarà si hi ha una xarxa d’espionatge a Catalunya

  • El fiscal en cap de Catalunya estudia fer-ne una investigació general · El govern expressa preocupació

VilaWeb
Redacció
15.02.2013 - 14:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia estudia fer una investigació general sobre el cas de presumpte espionatge a Catalunya i destriar el que pugui ser o no delicte. Així ho ha anunciat en declaracions a la cadena Ser el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rogríguez Sol, que ha admès que no tenia constància de la suposada xarxa d’espionatge, que hauria fet 500 informes sobre polítics, jutges i empresaris, segons publica La Vanguardia. El fiscal en cap considera que un espionatge s’utilitza per fer xantatge i cal veure, segons ha dit, si es tracta d’una actuació continuada i generalitzada i si existeix una revelació i captació de secrets.

Rogríguez Sol ha explicat que tot i que s’han fet denúncies particulars i que la policia està fent una primera investigació, la fiscalia està disposada a col·laborar en les investigacions sobretot centrades en l’actuació de l’agència Método 3 ‘per destriar el que és delicte i què no’. ‘Si es veu una manera de fer i potser una actuació generalitzada, haurem d’anar més enllà i veure si ha estat una activitat repetida i fins on ha arribat”, ha assenyalat.

El fiscal en cap de Catalunya ha puntualitzat que la investigació se centrarà en la revelació i captació de secrets i que les indagacions també es poden “aprofitar” per conèixer possibles casos penals que puguin sortir dels espionatges. Sobre el cas particular de l’espionatge de la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, que hauria encarregat el PSC a Método 3, Rogríguez Sol ha dit taxativament que es tracta d’un delicte del codi penal.

Tot i que ha elogiat la feina i la independència dels jutges, el fiscal en cap ha reconegut que s’hauria de fer un esforç perquè els processos judicials siguin “més ràpids”. “En dos anys s’haurien d’enllestir aquestes causes més complexes”, ha sentenciat.

Preocupació des del govern

El conseller d’Interior, Ramon Espadale, s’ha confessat preocupat per aquestes informacions sobre presumpte espionatge. Espadaler també ha remarcat que cal preguntar-se els motius pels quals tot això està passant en aquests moments i ha admès que de moment no hi té respostes però si ‘intuïcions’. Interior no té previst crear una unitat específica dins els Mossos d’Esquadra per investigar aquesta xarxa. Segons el conseller, al cos ja hi ha unitats d’investigació ”dotades de la capacitat i la intel·ligència suficients”.

Espadaler considera que la xarxa d’espionatge que s’ha destapat és un element més que contribueix a generar incertesa i desvinculació entre la política i la ciutadania. Per aquest motiu, creu que ”cal fer-nos nostra la responsabilitat i voluntat d’aclarir-ho, perquè són pràctiques intolerables”.

Vinculació amb la transició nacional

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha anat una mica més enllà. Ha apuntat que no pot afirmar amb seguretat que aquest cas d’espionatge estigui vinculat al procés sobiranista a Catalunya, però sí que ha afirmat que en els darrers mesos han passat “coses estranyes” com el fet que durant el procés electoral es difonguessin informacions “falses”.”Fa la sensació que hi ha qui està aprofitant determinades situacions per portar l’aigua al seu molí”, ha dit.

El cas d’espionatge, segons Homs, ha creat una “sensació d’inseguretat” que és “molt notable” i fins i tot “excessiva” i per tant requereix actuacions “amb una gran diligència i urgència”. Amb tot, s’ha mostrat convençut que no hi ha una operació d’espionatge “a gran escala” a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any