La pressió popular doblega el PP, que admet a tràmit la ILP contra els desnonaments

  • Tots els grups voten a favor després del sobtat canvi de vot del PP • La proposta pot ser tombada durant el pas pel congrés

VilaWeb
Redacció
13.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La lluita contra els desnonaments ha desfermat una enorme pressió popular i política. Això, juntament amb el degoteig de casos dramàtics –el darrer, ahir mateix a Calvià— va fer que el PP acabés votant a favor de l’acceptació a tràmit de la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre els desnonaments. La ILP demana una reforma de la llei hipotecària que inclogui la dació en pagament amb caràcter retroactiu. Impulsada per diverses entitats, encapçalades per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), ahir va acabar essent admesa a tràmit per unanimitat de la cambra (334 vots).

Després d’haver anunciat el vot contrari, el PP va decidir finalment de donar suport a la presa en consideració de la iniciativa i obrir-li les portes del congrés. Segons Alonso, prèviament ell es reuní amb el president del congrés i els serveis jurídics de la cambra. Va admetre que la solució que proposava el PP a través de la tramitació de la llei de desnonaments no permetia la via d’urgència. La ILP es tramitarà conjuntament amb la iniciativa del PP.

Ahir mateix, Alonso havia confirmat que votarien contra la presa en consideració de la ILP, tot i haver obtingut el suport de prop d’un milió i mig de signatures. El portaveu popular s’havia compromès a incloure bona part del contingut de la ILP –i fins i tot el nom– a la llei que els grups parlamentaris negocien a la cambra alta.

Posada expulsa els membres de la PAH del congrés

El president del congrés espanyol, Jesús Posada, va expulsar del congrés una desena de membres de la PAH quan, de la tribuna de convidats estant, van cridar: ‘Sí que es pot; sí que es pot’, en referència al canvi de vot del PP. Visiblement alterat, Posada va ordenar l’expulsió (àudio) de diversos membres de la plataforma, entre els quals la portaveu Ada Colau. ‘Procedeixin a expulsar-los!’, va cridar unes quantes vegades Posada, que no va poder evitar que a través del seu micròfon obert se sentís: ‘Cony!’

Un milió i mig de signatures per a la dació en pagament

La iniciativa arriba al tràmit parlamentari havent aconseguit una xifra rècord de 1.402.854 signatures acreditades, 900.000 més de les necessàries, però Alonso havia dit que la seva formació no en compartia ni el contingut ni la forma i que el govern espanyol ja havia activat mesures per evitar el desnonament en casos extrems. La portaveu de la PAH, Ada Colau, va advertir en una emotiva compareixença al congrés la setmana passada que la seva entitat faria responsables de la situació en què es troben milers de persones tots aquells diputats que s’oposessin a la iniciativa. I que els perseguiria dia a dia, anessin on anessin.

Dació retroactiva

El text que se sotmet a criteri de la cambra estableix que en cas d’execució hipotecària d’un habitatge habitual, els deutors puguin sol·licitar el lliurament de l’immoble com a pagament de la totalitat del deute, i que d’aquesta manera s’extingeixi la hipoteca, a més dels interessos i costos del procés. Així mateix, prohibeix explícitament de desnonar persones de l’habitatge habitual quan l’impagament sigui ‘per motius aliens a la seva voluntat’ i fixa un període de cinc anys durant els quals els deutors puguin continuar residint a l’immoble. En aquest període, els deutors haurien de pagar un lloguer social que no hauria de ser superior al 30% dels ingressos mensuals. Tot plegat tindria, a més, efecte retroactiu. És a dir, que es podria aplicar als casos en què encara no s’ha fet la subhasta de l’habitatge.

Proposició no de llei d’Esquerra

Paral·lelament, Esquerra ha presentat al congrés una proposició no de llei en aquesta mateixa direcció basada en la resolució del 31 de gener del 2013 del Tribunal d’Estrasburg. Aquesta resolució imposa al govern espanyol mesures cautelars de paralització de l’enrunament d’un habitatge familiar mentre la família desnonada no tingui garantit un habitatge definitiu, no pas provisional ni d’emergència.

Per aquest motiu, Esquerra demana que el congrés insti el govern espanyol a paralitzar ‘de manera immediata tots els desnonaments o enrunaments d’habitatges mentre les víctimes no tinguin cap habitatge definitiu’, i a fer les modificacions legals oportunes per adaptar la legislació espanyola a la sentència del tribunal europeu.

‘Toros a Catalunya al setembre’

D’una altra banda, ahir també es va votar la ILP a favor de les corregudes de braus, que arribava al ple del congrés havent recollit 550.000 signatures a tot l’estat espanyol, 50.000 més de les necessàries. Aquesta ILP va rebre el suport de la majoria absoluta del PP, juntament amb UPyD, i va ser admesa a tràmit. Ho va avançar dijous el president de la mateixa comissió, Juan Manuel Albendea, que va pronosticar que els toros tornarien a Catalunya al setembre. Per contra, no va obtenir el vot favorable del PSOE, que es va abstenir.

Aquesta ILP vol que les corregudes de toros siguin declarades Bé d’Interès Cultural per poder esquivar la prohibició a Catalunya. De tota manera, en cas d’aprovar-se, s’arribaria a una situació de pugna legal, car el parlament de Catalunya és sobirà per a legislar sobre els toros i, per tant, cap llei espanyola no hauria d’invalidar una decisió del parlament en aquest àmbit.

Els toros, ‘signe d’identitat col·lectiva’ i a la universitat

El text de la ILP estableix al preàmbul que la festa dels toros ‘forma part de la cultura espanyola global, del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols’ i que ‘és signe d’identitat col·lectiva’. La proposta, que consta de cinc articles, una disposició derogatòria i tres disposicions finals, fixa en l’articulat que la declaració de les corregudes de braus com a Bé Cultural força l’estat a vetllar perquè se’n faci promoció i desenvolupament ‘a tot el territori nacional.’ El text va encara més enllà i estableix que l’estat haurà d’aplicar mecanismes per protegir la festa dels toros i per difondre-la també a la universitat. I fins i tot que caldrà canviar la legislació perquè ‘els menors puguin accedir al coneixement de la cultura taurina.’

‘Derogació de les disposicions inferiors’

Per assegurar que la llei s’aplicarà a Catalunya, el text imposa una solució tan sorprenent com senzilla: inclou una disposició derogatòria que estipula que queden anul·lades ‘totes les disposicions de rang igual o inferior que s’oposin al que estableix aquesta llei’. A més, dóna un termini de tres mesos a l’executiu espanyol per aplicar-la.

Els passos següents i pendents del TC

La ILP dels toros passarà a discutir-se en comissió i s’obrirà a la presentació d’esmenes per part dels grups abans de ser aprovada finalment al ple del congrés, primer, i al senat, després. El debat arriba quan el Tribunal Constitucional encara té pendent de decidir sobre el recurs que el PP va interposar contra la llei aprovada pel Parlament de Catalunya, que prohibia les corregudes de braus a partir del 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any