L’Assemblea francesa aprova l’article clau de la llei sobre matrimoni homosexual

  • La decisió coincideix amb la primera manifestació contra el matrimoni gai a Perpinyà

VilaWeb
Redacció
02.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea francesa ha aprovat per 249 vots a favor i 97 en contra el primer article del projecte de llei sobre matrimoni homosexual, pel qual se suprimeix l’exigència que els cònjuges siguin de sexe diferent. Es preveu que el 12 de febrer es voti el text de la llei complet i s’aprovi definitivament. La llei es tramita des de dimarts enmig d’un intens debat, més de 5.000 esmenes a la vintena d’articles i manifestacions multitudinàries a favor i en contra.

Abans de l’aprovació del primer article de la llei, l’Assemblea ha rebutjat per 183 vots en contra i 85 a favor l’esmena presentada pel principal partit de l’oposició, la Unió per un Moviment Popular (UMP), de centredreta, per a suprimir el primer i més polèmic article del projecte.

Tampoc no ha tirat endavant per 171 vots en contra 71 a favor la proposta d’instaurar una ‘aliança civil’ com a alternativa al matrimoni entre parelles homosexuals, com a part d’una estratègia de l’oposició per a endarrerir al màxim la tramitació de la norma.

Manifestació contrària a Perpinyà

Després de les multitudinàries manifestacions contra el matrimoni gai de fa algunes setmanes a França, que van generar força sorpresa justament per l’èxit, l’església i algunes entitats s’han tornat a coordinar per a mobilitzar-se avui a tots els departaments. Ho fan agrupats en la plataforma La Manif pour Tous, que vol tornar a sortir al carrer per protestar contra el projecte de llei de matrimoni homosexual del govern de François Hollande.

A Perpinyà, avui és el primer cop que els contraris al matrimoni gai es mobilitzen, amb una manifestació a les tres de la tarda a la plaça de la Victòria, davant el Castellet.

En un comunicat, exigeixen la suspensió del projecte de llei que preveu el matrimoni gai i l’adopció per part de parelles del mateix sexe, i recorden que gairebé el 70% dels ciutadans volen que el govern faci un referèndum sobre aquesta qüestió. L’èxit de les mobilitzacions contra el matrimoni gai ha sorprès els analistes, i hi ha qui apunta que aquest moviment podria ser el començament d’una mena de Tea Party a la francesa, amb alguns elements similars, com el fet de tenir al capdavant personatges mediàtics com la humorista catòlica Frigite Bardot, que encapçala el moviment La Manif pour Tous.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any