Rajoy vol impedir ara l’acció exterior de la Generalitat

  • El govern espanyol prepara una llei per controlar els viatges, iniciatives i acords internacionals de les autonomies · Mas: 'Voler limitar l'acció exterior és el signe del nacionalisme espanyol més ranci'

VilaWeb
Redacció
28.01.2013 - 08:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el procés de Catalunya cap a l’autodeterminació un dels àmbits en què govern català ha començat a posar més atenció és el de la internacionalització. Precisament per la importància que té, el govern de Mariano Rajoy s’ha proposat d’aturar l’acció exterior de la Generalitat, i per això enllesteix una llei d’Acció i Servei Exterior, segons que publica avui El País. El president Artur Mas ha qualificat el gest de ‘nacionalisme ranci i obsolet ‘.

L’avantprojecte de llei arribarà aviat al consell de ministres per a ser aprovat i preveu, entre més coses, que el ministeri tuteli i validi les relacions internacionals de les autonomies. Les comunitats autònomes podran actuar en altres estat, però hauran d’informar al govern espanyol de tots els viatges i visites i iniciatives que vulguin dur a terme. El ministeri decidirà si hi dóna el vist-i-plau, i això dependrà de si s’adeqüen als objectius fixats pel govern espanyol. ‘Unitat d’acció i lleialtat institucional i coordinació’ seran els principis que invocarà aquesta nova llei.

El govern espanyol no podrà prohibir a un president autonòmic que faci un viatge institucional, però sí que el podrà avalar o no. I les ambaixades espanyoles també li faran el buit en aquests viatges.

A més, la nova llei preveu també que el govern espanyol controli els acords que un govern autonòmic subscrigui amb organismes estrangers per verificar que no vulneren les competències i que no són inconstitucionals. Tampoc podran incidir en política exterior ni participar en tractats internacionals.

La proposta de creació d’oficines a l’exterior també se sotmetran a un informe previ del govern espanyol. El caràcter de ‘recomanació’ de tots aquests principis passarà a ser vinculant en les comunitats autònomes que no hagin complert l’objectiu d’estabilitat pressupostària. Justament la setmana passada la Generalitat va anunciar que el dèficit del 2012 era del 2,3%, vuit dècimes per damunt de l’objectiu fixat pel govern espanyol.

Mas: ‘Voler limitar l’acció exterior és el signe del nacionalisme espanyol més ranci’

‘Voler limitar l’acció exterior de la Generalitat és el signe del nacionalisme espanyol més ranci, obsolet i tancat’. Així s’ha expressat el president català, Artur Mas, en resposta a aquestes informacions. ‘Som al segle XXI, no som al el segle dels mercats i els països tancats amb fronteres, que és on sembla que ens volen portar des de Madrid’, s’ha queixat, i ha recordat que al govern espanyol que l’estat té més projecció internacional gràcies a Barcelona i Catalunya.

Mas no ha estalviat crítiques a la intenció del govern espanyol, i ho ha considerat completament absurd, especialment quan Catalunya és la principal economia exportadora, amb més turisme i amb una capital que organitza esdeveniments d’importància mundial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any