L’eurocambra demana a Espanya que doni més marge de dèficit a les autonomies

  • Defensa que les regions puguin recaptar i finançar-se amb recursos propis

VilaWeb
ACN
16.01.2013 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu vol que el govern espanyol doni més marge a les comunitats per reduir el dèficit, compartint la flexibilitat que Brussel·les dóna a Mariano Rajoy. “Els esforços de consolidació fiscal s’han de compartir entre les diferents administracions de forma justa, tenint en compte els serveis que proveeixen”, ha afirmat aquest dimecres el ple de l’Eurocambra, en un informe aprovat amb el suport de populars, socialistes, liberals i verds. Els eurodiputats també es queixen del “risc” que comporta que les autonomies no puguin recaptar i tenir recursos propis i “es financin principalment de les transferències del govern central”.

L’Eurocambra reclama també la supressió dels ministeris que han transferit les seves competències però que “encara existeixen sense poder ni tasca concreta”. “Aquests subsectors de govern fan l’administració general més ineficient i malgastadora i s’haurien d’eliminar, com a part dels esforços de consolidació fiscal”, exigeix l’Eurocambra, en aquest informe de l’eurodiputat italià del Poble de la Llibertat Alfredo Pallone, del Partit Popular Europeu, aprovat a mà alçada.

A l’Estat espanyol, els ministeris de Sanitat, Educació i Cultura continuen en funcionament tot i no tenir competències i l’Eurocambra considera que la seva supressió contribuiria a reduir el dèficit públic. “Per què necessitem un ministeri espanyol de Salut quan totes les competències són en mans de les regions?”, s’ha queixat l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, autor de diverses esmenes de l’informe aprovat al ple. “L’existència d’aquests ministeris no té sentit i representen una despesa que podria ser utilitzada per reduir el volum del dèficit sense un impacte tan dur sobre la cohesió social com els ajustaments en sanitat i educació”, ha denunciat.

El Parlament Europeu dóna suport a la reivindicació del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que l’objectiu de dèficit per al 2013 imposat a Catalunya es revisi a l’alça, del 0,7% del PIB a l’1,5%. L’informe sobre finances públiques a la unió econòmica i monetària, aprovat també amb els vots del PP i del PSOE, defensa que la càrrega de l’ajustament s’ha de repartir de forma justa entre totes les administracions, tenint en compte els serveis que presten als ciutadans. I adverteix que quan una regió es finança només amb transferències del govern estatal és més difícil que pugui sanejar els seus comptes ajustant la despesa als ingressos.

Els eurodiputats també han votat a favor que l’Estat retalli en despesa militar i, concretament, en la compra de nou armament. “Fem una crida als estats membres que tenen problemes pressupostaris a prioritzar la consolidació fiscal reduint la despesa miliar innecessària, com la compra d’equipaments militars nous i cars”, reclama l’informe d’Alfredo Pallone, del Poble de la Llibertat de Berlusconi.

L’Eurocambra exigeix també que “s’apliquin criteris de cost-benefici als projectes d’infraestructura que tenen un pes pressupostari significatiu”, per assegurar “la sostenibilitat de les finances públiques a mig i llarg termini”. L’informe aposta, d’aquesta forma, per prioritzar la construcció d’infraestructures que tenen un retorn econòmic clar, com el corredor ferroviari mediterrani, en comptes de la travessia transpirinenca que PP i PSOE encara defensen a Brussel·les, i del model d’Espanya radial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any