Retransmissió en directe de la foguera de Canals

  • VilaWeb Ontinyent oferirà la 'cremà' de la foguera més gran del món

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2013 - 18:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 8 de desembre, dia de la Immaculada, com mana la tradició, els festers de sant Antoni van entrar a la plaça Major la primera soca per a la foguera de Canals, considerada la més gran del món. Seguint el costum, el dia de Cap d’Any els encarregats de muntar la foguera plantaren el primer pi al centre d’un cercle de vuit metres de diàmetre: és un tronc de 15 metres de llargària sobre el qual van col·locant-se’n més de manera que es construeix una estructura cònica perfecta, un treball que durarà vora quinze dies i que donarà com a resultat una pira coronada per un taronger que arribarà als 20 metres d’alçada. Finalment, acabats els treballs i amb el monument ‘vestit’ amb branques de pi que li donen l’aparença de verdor que la caracteritza, els plantadors lliuren als festers de Sant Antoni la foguera que cremarà la nit del 16 de gener, la vespra de la festivitat del sant.

Aquest dia la població organitza una ofrena al sant i una cavalcada en què hi participen 12 carrosses, i es reparteix el pa beneït. Pel matí, la Festera de Gràcia dóna la benvinguda a les festes. El Fester de la Bandera rep la senyera de Sant Antoni i exclama el prímer ‘Vítol i vítol al nostre patró del poble!’, respost amb un ‘Vítol!’ col·lectiu, un ritual que es repetirà nombrosíssimes voltes durant les festes. A les 9 de la nit arriba el moment més esperat, quan els festers, per grups, encenen la imponent foguera, situada just davant de l’església parroquial.

A la matinada és ben fàcil trobar-se amb els qui han vetlat i amb els qui han matinat, que aprofiten brases de la foguera per a preparar-se un bon esmorzar.

La festa continua

El 18 de gener és l’altre gran dia de les celebracions, amb la Festa dels Parells, en què els festers muntats a cavall recorren durant deu hores tot el poble repartint joguets i caramels, i acaben fent tres voltes a l’església. La tradició marca el costum de convidar les amistats a casa a tastar pastes i licors, i a fer el ‘dinar de cassoles’ en haver acabat els Parells, que en realitat és un sopar d’arròs al forn. També és el dia que es dedica a la benedicció dels animals, que enguany es repetirà el 20 de gener quan es tornarà la Bandera de Sant Antoni a la Casa de la Vila.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any