#ambSenyal: TV3 tornarà al País Valencià

  • La Generalitat acata la sentència del Suprem i també anul·larà la multa a ACPV · Eliseu Climent diu que el retorn de les emissions és 'cosa només de dies'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat Valenciana va anunciar ahir que acatava la sentència del Tribunal Suprem sobre les emissions de TV3 al País Valencià, de manera que anul·larà la multa imposada a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors, i deixa sense efecte la prohibició de les reemissions de TV3. Ho van explicar fonts de la Generalitat després de publicar-se la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que dóna la raó a ACPV. Eliseu Climent ha anunciat que el retorn de les emissions de TV3 a tot el País Valencià ‘és cosa només de dies’.

El Suprem va acceptar el recurs de cassació d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) contra les multes imposades a l’entitat i el tancament de repetidors, i va sentenciar que el Consell no és competent per a decidir si es pot veure TV3 o no i, per tant, no pot aplicar aquestes sancions. El tribunal estableix que la competència és del govern espanyol. Aquesta sentència n’anul·la una altra del Tribunal Superior de Justícia valencià, que avalava la prohibició de les emissions de TV3.

El Superior de Justícia valencià va desestimar l’any 2007 el recurs d’ACPV contra la decisió del govern de tallar les emissions i multar l’entitat. Però ACPV hi va recórrer i ara el Suprem li ha donat la raó. Amb aquesta decisió, doncs, s’anul·len les resolucions de la Generalitat per les quals es tallaven les emissions de TV3 i s’imposava una sanció de 300.000 euros a ACPV.

‘La competència per a controlar la prestació dels serveis de comunicació audiovisual s’estén a aquells serveis amb un àmbit de cobertura que no sobrepassi els respectius límits territorials, i amb una prestació duta a terme directament per les comunitats autònomes o entitats’, diu la sentència. I, llevat d’aquests supòsits, aclareix que les competències de control i sanció no són del govern autonòmic.

El Suprem no valora l’ús del domini públic radioelèctric, sinó que diu que això correspon al govern espanyol i, per tant, que el govern valencià no hi és competent.

En canvi, recorda que el senyal de TV3 no provenia de cap emissor clandestí, sinó de la televisió pública catalana, ‘amb la llicència per a emetre i la concessió de freqüències de l’espectre radioelèctric corresponent’. Afegeix que la difusió de les emissions fora de Catalunya són lícites si es fan servir ‘determinats mitjans tecnològics’. I encara detalla: ‘Els receptors dels serveis de difusió televisiva a la comunitat valenciana poden captar lícitament les emissions de TVC a través de satèl·lits (que també fan servir l’espai radioelèctric) o a través de xarxes de cable, sense que la Generalitat Valenciana hi tingui competències de control ni sanció.’

El 17 de febrer del 2011 el govern valencià va tancar les emissions de TV3. Paral·lelament a la batalla judicial que ara ha guanyat, ACPV va emprendre la batalla política, a través de la iniciativa legislativa popular ‘Televisió sense fronteres’. Va aplegar més de 650.000 signatures de suport després d’una intensa campanya, però el PP va tombar la ILP en la presa de consideració al congrés ara fa dos mesos.

ACPV valorarà si torna a emetre TV3 i s’exposa a més sancions

La junta directiva d’Acció Cultural valorarà si recupera l’emissió de TV3 després de la sentència del Suprem espanyol. Ho va explicar ahir l’entitat, després d’haver-se assabentat de la decisió judicial que deixa en mans del govern espanyol la competència sancionadora.

L’entitat considera que la sentència del Suprem és l’inici del camí de la restitució i demana al govern valencià de formar una comissió mixta per resoldre el conflicte de TV3. El president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, va assegurar que demà mateix TV3 podria rebre’s si s’arribés a un acord amb la Generalitat Valenciana. Climent va dir que la junta directiva esperaria a veure com acabava el procés per decidir si emetia de nou el senyal. ‘Continua havent-hi espai radioelèctric i continuem essent els propietaris dels repetidors’, va dir l’advocada de l’entitat, Mercè Teodoro.

La sentència del Suprem només fa referència a un dels tres processos sancionadors oberts per les emissions. ACPV hi va presentar recursos, un dels quals encara és al TSJ valencià.

 

Més informació: Tots els vídeos de la lluita per TV3 al País Valencià

Compromís, EUPV i ERPV demanen que es reprenga l’emissió de TV3 al País Valencià

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any