La Generalitat acata la sentència del Suprem i anul·larà la multa a ACPV

  • També queda sense efecte la prohibició de les emissions de TV3 · El tribunal resol que el Consell no pot prohibir les emissions ni sancionar ACPV

VilaWeb
Redacció
12.12.2012 - 19:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat Valenciana ha anunciat que acatava la sentència del Tribunal Suprem sobre les emissions de TV3 al País Valencià, de manera que anul·larà la multa imposada a Acció Cultural del País Valencià(ACPV), propietària dels repetidors, i també deixa sense efecte la prohibició de les reemissions de TV3. Ho han explicat fonts de la Generalitat després de publicar-se la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que ha donat la raó a ACPV.

El Suprem ha acceptat el recurs de cassació d’ACPV contra les multes a l’entitat i el tancament de repetidors, i sentencia que el Consell no és competent per decidir si es pot veure TV3 o no i, per tant, no pot aplicar aquestes sancions. Estableix que la competència és del govern espanyol. Aquesta sentència n’anul·la una altra del Tribunal Superior de Justícia valencià, que avalava la prohibició de les emissions de TV3.

El Superior de Justícia valencià va desestimar l’any 2007 el recurs d’ACPV contra la decisió del govern valencià de tallar les emissions i multar l’entitat. Però ACPV hi va recórrer i ara el Suprem li ha donat la raó i ha anul·lat les resolucions de la Generalitat, en què s’acordava el cessament de les emissions de TV3 i imposava una sanció de 300.000 euros a ACPV.

‘La competència per a controlar la prestació dels serveis de comunicació audiovisual s’estén a aquells serveis amb un àmbit de cobertura que no sobrepassi els respectius límits territorials, i amb una prestació duta a terme directament per les comunitats autònomes o entitats.’ Llevat d’aquests supòsits, diu la sentència, les competències de control i sanció no són del govern autonòmic.

El Suprem no entra a valorar l’ús del domini públic radioelèctric, i diu que en tot cas això ho hauria de decidir el govern espanyol, i per tant, que el govern valencià no n’és competent.

En canvi, recorda que el senyal de TV3 no provenia de cap emissor clandestí, sinó de la televisió pública catalana, ‘amb la llicència per a emetre i la concessió de freqüències de l’espectre radioelèctric corresponent’. Afegeix que la difusió de les emissió fora de Catalunya són lícites si es fan servir ‘determinats mitjans tecnològics’. I encara detalla: ‘Els receptors dels serveis de difusió televisiva a la comunitat valenciana poden captar lícitament les emissions de TVC a través de satèl·lits (que també fan servir l’espai radioelèctric) o a través de xarxes de cable, sense que la Generalitat Valenciana hi tingui competències de control ni sanció.’

El 17 de febrer del 2011 el govern valencià va tancar les emissions de TV3. Paral·lelament a la batalla judicial que ara ha guanyat, ACPV va emprendre la batalla política, a través de la iniciativa legislativa popular ‘Televisió sense fronteres’. L’entitat va aplegar més de 650.000 signatures de suport després d’una intensa campanya, però el PP va tombar la ILP en la presa de consideració al congrés ara fa dos mesos.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any