Junqueras no descarta d’entrar al govern si es garanteix el referèndum i un canvi de la política econòmica

  • CiU i ERC han començat les negociacions formalment

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.12.2012 - 12:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, no descarta d’entrar al govern si es garanteix que es farà un referèndum d’autodeterminació i que canviarà la política econòmica. Avui ha repetit la intenció d’ERC de mantenir-se a l’oposició i garantir l’estabilitat parlamentària des de fora, però s’ha mostrat obert a ‘altres opcions’.

Per exemple, ha deixat la porta oberta a formar part de l’executiu tan bon punt s’hagi garantit la convocatòria d’un referèndum i s’hagin canviat les polítiques econòmiques i socials perquè els qui més tinguin paguin més. ‘Quan es garanteixin aquestes dues coses estarem oberts a més qüestions’, ha dit després de la reunió amb el secretari general d’UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez.

CiU i ERC han començat formalment les negociacions, amb l’objectiu d’assegurar l’estabilitat per gestionar el dia a dia i garantir l’exercici del dret de decidir dels catalans. I Oriol Pujol va insistir ahir en la voluntat de CDC que ERC entri al govern. Junqueras ha volgut deixar clar que l’objectiu d’ERC és avançar en els dos punts que considera clau, i que tota la resta serà secundari.

Pont entre el govern i els agents econòmics i socials

El president d’ERC ha dit després de la reunió amb Álvarez que la voluntat del seu partit seria de fer de pont entre el futur executiu de CiU i els agents econòmics i socials. La implicació de sindicats i patronal és imprescindible per als republicans, tant pel que fa a la configuració d’una política per sortir de la crisi com a la convocatòria d’un referèndum.

Referèndum sobre retallades

El secretari general de la UGT a Catalunya ha insistit a defensar el dret de decidir, no únicament sobre el futur polític de Catalunya sinó també sobre la política d’ingressos i despeses de la Generalitat. I ha anunciat que quan es configuri el nou govern, els sindicats i la Plataforma Prou Retallades tornaran a demanar que es convoqui una consulta sobre les retallades.

Junqueras no veu necessària aquesta consulta si es garanteix el referèndum d’autodeterminació. Creu que, ‘de facto’, totes dues consultes són la mateixa, perquè les retallades vénen de l’escanyament del govern espanyol a l’economia catalana.

 

Informació relacionada:

CiU revisarà els pactes amb el PP a les institucions més importants del país

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any