CiU revisarà els pactes amb el PP a les institucions més importants del país

  • Oriol Pujol diu que 'el procés del dret de decidir no es pot aturar' · Admet que les declaracions de Duran contra la independència van alterar la campanya de la federació

VilaWeb
Redacció
05.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de Convergència (CDC), Oriol Pujol, va explicar ahir les valoracions fetes a la primera reunió de la direcció del partit després de les eleccions del 25 de novembre. Va reconèixer que les diferències amb el PP cada dia són més grans i que han obert un procés de revisió dels pactes a les principals institucions del país, incloses les diputacions.

CiU ha començat un procés de reflexió sobre els acords amb el PP en grans institucions del país com la Diputació de Barcelona i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Després de l’ofensiva del ministre d’Educació contra la immersió lingüística, estudiarà si cal trencar aquests acords més importants. ‘El procés de reflexió sobre fins a quin punt tot això és sostenible s’ha engegat, però no s’ha acabat’, va apuntar. En el cas dels ajuntaments, va dir que analitzarien cas per cas si el grup popular de cada ciutat o poble es comporta com el govern espanyol.

Negociació amb ERC

A més, Pujol va dir que ‘el procés del dret de decidir no es pot aturar’ i que CDC apel·la a la responsabilitat de tots els partits perquè han entès que el missatge és ‘CiU sí, però no sola’. Per això han començat formalment les negociacions amb ERC, amb l’objectiu d’assegurar l’estabilitat per gestionar el dia a dia i de garantir l’exercici del dret de decidir dels catalans. Va afegir que Esquerra era la formació més disposada a entomar la responsabilitat que li havien donat les urnes.

Pujol va lamentar que el PSC no volgués assumir responsabilitats. ‘Encara que valorem que no tanqui la porta a negociar el pressupost de l’any que ve o a articular el procés del dret de decidir’, afegia.

Relació amb Unió

Pujol va respondre les preguntes dels periodistes sobre la relació amb Unió: ‘Ni tan sols Unió Democràtica proposa de refer els ponts amb el PP’, va dir, fent ressò de les declaracions amb què Duran havia matisat les conclusions del consell nacional d’UDC. ‘Les negociacions amb ERC es basen en el programa amb què ens vam presentar a les eleccions’, va deixar clar Pujol.

Sobre la sortida de militants d’Unió que han anunciat que volen entrar a CDC, Pujol va afirmar: ‘Acollirem tothom qui es vulgui incorporar a Convergència.’

Pujol va reconèixer que les declaracions de Duran qüestionant la viabilitat de la independència just abans de començar la campanya la van alterar, però va precisar que havia estat ‘el menor dels factors’. ‘L’anàlisi d’aquesta campanya és farcida d’esdeveniments que l’han alterat; aquest és el menor de tots’, va dir Pujol.

Atacs del govern espanyol

Finalment, Pujol va valorar l’actualitat política relacionada amb el govern espanyol. Va parlar de l’atac contra el català a l’escola: ‘Un esborrany d’aquestes característiques no es pot negociar. Avalem completament la resposta que hi ha donat la consellera Rigau.’

També es va referir a les amenaces de Montoro sobre el possible incompliment de l’objectiu de dèficit marcat pel govern espanyol: ‘Si Catalunya no pot complir l’objectiu de dèficit marcat per al 2012, algú haurà de donar explicacions del perquè d’aquesta asfíxia financera.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any