Els mitjans estrangers destaquen la reculada de Mas i l’augment de l’independentisme d’esquerres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.11.2012 - 23:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mitjans de comunicació internacionals, que han seguit amb molta atenció la campanya electoral catalana, comencen a fer-se ressò del resultat. Tant els francesos Le Monde i Le Parisien coincideixen a assenyalar la davallada del partit del president Artur Mas en benefici de l’independentisme d’esquerra. com l’italià La Repubblica també ho titulava així a primera hora de la nit, però ha canviat l’enfocament a mitjanit per afirmar que CiU recula i ‘fa allunyar el somni de la independència’.

Un altre mitjà italià, La Stampa, qualifica d’amarga la victòria de CiU, que ‘esvaeix el somni d’una majoria absoluta’.

‘Catalunya posa en perill la unitat d’Espanya’, diu Le Figaro, i Libération interpreta la nova composició del parlament com un desafiament a Espanya. El setmanari francès Nouvel Observateur opta per destacar que ‘la coalició de dreta s’enfonsa a Catalunya’ i Le Point parla de ‘fracàs pels nacionalistes, malgrat l’empenta independentista’. Sense deixar França, l’agència France 24 observa una reculada de la dreta nacionalista al parlament. Una altra agència, Reuters, subratlla per la seva banda la victòria independentista a Catalunya.

La BBC té a la portada que ‘els nacionalistes encapçalen les eleccions’, com també The Guardian, que afegeix que els separatistes catalans ‘queden lluny de la majoria’ a les eleccions. Pel diari anglès, CiU haurà de buscar una aliança amb Esquerra. Una altra capçalera anglesa, The Telegraph, afirma que els votants catalans secunden el moviment independentista i amenacen Espanya, i The Independent destaca el triomf nacionalista.

Dos mitjans econòmics també en parlen: el Financial Times diu que els catalans fan un pas cap a la ruptura amb la victòria dels partits pro independència i el Wall Street Journal en fa una lectura curiosa: ‘Els electors catalans donen suport a l’autonomia.’

Els mitjans bascos parlen del retrocés de Mas, tot i guanyar les eleccions (Gara i Berria), i en alguns casos subratllen l’ascens d’ERC (EITB). Des d’Escòcia, The Scotsman parla d’una nit ambivalent per als independentistes catalans.

L’agència Russia Today parla de la victòria de Mas, tot i perdre escons al parlament: ‘Veus de ‘Independència’: els partits pro separatistes guanyen a Catalunya.’ Amb el mateix argument obre la CNN a l’hora d’informar de les eleccions. Un altre mitjà nord-americà, el Houston Chronicle, considera que els electors catalans ‘han castigat el dirigent pro referèndum’. I The Globe and Mail canadenc diu que la victòria separatista a Catalunya afegeix més pressió a l’economia espanyola.

Finalment, la cadena cataresa Aljazeera obria a mitjanit la portada de la seva web amb les eleccions catalanes, on observa una avanç dels partits independentistes: ‘Les eleccions a Catalunya secunden els partits separatistes.’

Notícies relacionades:

Els mitjans espanyols parlen de ‘fracàs del desafiament de Mas’

El New York Times destaca la victòria de l’independentisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any