Andorra, un dels vint països del món que la Gran Bretanya no ha envaït mai

  • Un llibre exposa que el 90% d'estats actuals han caigut en algun moment de la història dins l'òrbita de Londres

VilaWeb
Redacció
20.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

All the Countries We’ve Ever Invaded‘ és el títol d’un llibre publicat enguany. L’autor, Stuart Laycock, hi respon la pregunta següent: ‘Quants països ha envaït la Gran Bretanya?’ Després d’investigar la història dels quasi dos centenars de països de l’ONU a la recerca de possibles incursions o invasions britàniques, arriba a una conclusió sorprenent: tan sols vint-i-dos països actuals, entre els quals hi ha Andorra, han esquivat el domini britànic.

La llista completa de països no envaïts mai per la Gran Bretanya és aquesta: Andorra, Bielorússia, Bolívia, Burundi, Ciutat del Vaticà, el Congo, Costa d’Ivori, Guatemala, les Illes Marshall, el Quirguisistan, Liechtenstein, Luxemburg, Mali, Mònegue, Mongòlia, el Paraguai, São Tomé i Príncipe, la República Centreafricana, Suècia, el Tatgiquistan, el Txad i l’Usbequistan.

La resta de territoris, diu l’estudi de Laycock, han caigut en algun moment o altre dins l’òrbita de Londres, sia per força militar, amenaça, negociació, pagament…, o bé per mitjà de corsaris. Ara, d’aquests països, una part relativament petita foren integrats formalment a l’imperi britànic.

El diari anglès The Telegraph ha parlat amb l’autor del llibre, que admet que es podrien escriure obres semblants d’alguns altres països, com França, però que la llista resultant seria més curta: ‘Crec que no n’hi ha cap que pugui superar la Gran Bretanya, tot i que els EUA van començar més tard i s’hi van dedicar molt el segle XX.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any