Rebel·lió veïnal a Algemesí, pel nom del País Valencià

  • Els veïns de l'Avinguda del País Valencià 'voten' en l'ajuntament a mà alçada contra la proposta municipal de canviar el nom del carrer · Divendres faran una manifestació reivindicant que es mantinga el nom

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.11.2012 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’equip de govern de l’ajuntament Algemesí a La Ribera, en mans del PP, s’ha trobat amb la rebel·lió dels veïns de l’Avinguda del País Valencià. La seua decisió de retirar el nom a l’avinguda, tot afirmant que l’expressió País Valencià ‘és il·legal’ ha topat amb les protestes dels mateixos veïns que en una reunió amb el consistori van votar a mà alçada i de manera unànime per a conservar el nom del carrer.

La reunió, convocada per l’equip de govern, havia estat dura i finalment, davant la pressió dels habitants del carrer, el portaveu dels populars locals es va veure obligat a reconèixer que l’expressió País Valencià no és de cap manera il·legal (de fet figura en el text oficial de l’Estatut d’Autonomia) i que el canvi era proposat per la ‘voluntat política’ del PP. Va quedar clar a més que la proposta havia partit de la direcció valenciana del partit i que la seua voluntat és que s’aplique en diverses poblacions.

Aquestes afirmacions van ser contestades pels veïns que van demanar qui de l’equip de govern estava a favor de canviar el nom de l’Avinguda del País Valencià. En no ser resposta la pregunta els mateixos veïns van votar a mà alçada en contra del canvi de nom. Al mateix temps els veïns de l’avinguda ja han presentat desenes de recursos de reposició contra la decisió municipal i han convocat una manifestació per a divendres.

Com a Xàtiva

L’orígen de la polèmica és la proposta el mes de setembre del partit polític local Més Algemesí de retirar els honors que la ciutat encara dóna al general Franco. Més Algemesi integra a nivell local els militants del Bloc Nacionalista Valencià, d’Esquerra Republicana del País Valencià i independents.

Tal i com ja va passar a Xàtiva el PP va modificar la moció i va afegir un punt pel qual vinculava la retirada dels honors a Franco amb el canvi de nom de l’Avinguda del País Valencià per Avinguda de la Comunitat Valenciana. En aquell instant els membres de l’oposició, Més Algemesí, PSPV-PSOE i Esquerra Unida, van abandonar el ple per a no ser còmplices de la maniobra. Només acabar el ple el Partit Popular afirma que la votació no era vàlida per l’absència de l’oposició.

Però en el ple del mes d’octubre es confirma que el govern local ha decidit canviar el nom de l’Avinguda. Això provoca la reacció de l’oposició i d’alguns veïns que immediatament informen aquella mateixa nit a la resta d’habitants de l’avinguda. La confusió és notable a més perquè l’ajuntament afirma que el canvi es farà a poc a poc, decisió que ningú no entèn. 

Des de Més Algemesí, a més, s’amenaça l’equip de govern amb una querella per prevaricació ja que la moció que es va aprovar no havia estat presentada formalment al ple, cosa que fa impossible l’aprovació legal de la mateixa.

Davant la tensió creada l’equip de govern va convocar dimarts a la nit els veïns a una reunió. que és on aquests van deixar clar amb el seu vot que estan en contra de l’actuació del grup popular i de l’equip de govern. En total uns 150 veïns van ser presents a la sala.

En declaracions a VilaWeb el portaveu del grup municipal de Més Algemesí, Josep Bermúdez. denuncia el fet que ‘el PP practica una política revangista i intolerant en contra dels qui no pensen com ell i això és molt preocupant’. Segons Bermúdez ‘tots sabem quin és el seu model de país, vinculat al clientelisme i la corrupció i tots sabem que l’expressió País Valencià és el símbol d’un model diferent de país que ells no tenen més remei que acceptar que existeix però que si pogueren el prohibirien’. En opinió del regidor nacionalista ‘no estem parlant només d’un canvi de nom, aquesta és una batalla que va més enllà.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any