Joel Joan: ‘Fets com els de l’Èric Bertran continuen passant ara’

  • El director de 'Fènix 11·23' diu que mentre alguns 'volen imposar idees del passat' l'Onze de Setembre va demanar respecte i poder ser lliures

VilaWeb
Redacció
06.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan va saber què havia passat a l’Èric Bertran, acusat de terrorisme als catorze anys per haver enviat correus demanant l’etiquetatge en català, Noam Chomsky va dir que tot el món hauria de conèixer aquesta història. Se n’han escrit llibres, se n’ha fet una obra de teatre i ara se n’estrena un film, ‘Fènix 11·23‘, dirigit per Joel Joan i Sergi Lara.

En aquesta entrevista de VilaWeb TV expliquen que la història de l’Èric Bertran va ser la d’un David contra Goliat. Però Joel Joan recorda que encara en passen, de situacions similars, com es dedueix de les denúncies contra guàrdies civils que han agredit ciutadans que se’ls han adreçat en català en alguns aeroports del nostre país.

‘Volen imposar idees del passat i fer-nos sentir culpables, insolidaris, fins i tot, inhumans. I no, el que demanava un milió i mig de persones l’Onze de Setembre era respecte, poder decidir i poder ser lliures’, diu Joel Joan.

La història va colpir el país. Bertran tenia catorze anys i havia obert la web de l’Exèrcit del Fènix, nom inspirat en un llibre de Harry Potter, per defensar el català. Els serveis secrets d’espionatge de la guàrdia civil espanyola van considerar que l’Exèrcit del Fènix era una organització terrorista i van acusar el noi de terrorisme informàtic per haver enviat uns correus electrònics a una cadena de supermercats demanant que etiquetessin els productes en català. L’Audiència Nacional espanyola li demanava vuit anys de reformatori. Finalment, el cas es va arxivar. Els fets van ser un daltabaix per a tota la família i l’Èric va haver de canviar d’escola per l’assetjament de companys i mestres.

‘Tot i així, va defensar fins al final que tenia raó’, diu Sergi Lara, que recorda que encara ningú no ha demanat perdó. ‘És un minyó lliure –afegeix Joan–, que no se sent culpable de res perquè no ho és. No té els prejudicis que tenim els catalans una mica més grans, i per això és un petit Kunta Kinte que no ha de demanar perdó perquè no ha fet res per a haver de demanar-ne.’

Els fets van ser tan surrealistes que els dos directors diuen que solament han recollit un petit percentatge de tot el que va passar per tal de ‘fer creïble una història que sembla increïble… Si ho haguéssim explicat tot, ningú no s’ho hauria cregut.’ Una actuació totalment desproporcionada de la policia i de la fiscal i també destralera, que confon, per exemple, un nom tret d’un llibre de Harry Potter amb el d’una organització terrorista. Ara, Sergi Lara diu que, si bé les actuacions van ser desmesurades, és l’espectador qui valorarà si tot plegat es va fer d’una manera conscient o inconscient.

Joel Joan també diu que aquest ‘és un film molt espanyol’, perquè explica l’actuació d’una guàrdia civil i una judicatura espanyola, i per això ‘hi ha molta gent a Espanya amb ganes de saber què va passar’. I recalca que ‘hem de poder ser lliures sense que això desperti suspicàcies a ningú’. Una història surrealista i, alhora, universal, diuen, ‘perquè el que va passar pot passar a qualsevol lloc’.

Informació relacionada:

VilaWeb TV visita el rodatge de ‘Fènix 11·23’ i parla amb els protagonistes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any