Notícies

Dilluns  05.11.2012  11:27

Almunia fa marxa enrere i diu que Catalunya independent quedaria fora de la UE

Fa dues setmanes havia dit que 'era impossible afirmar-ho taxativament'

Men?ame
 

El vice-president de la Comissió Joaquín Almunia s'ha desdit de les declaracions que va fer fa dues setmanes quan va assegurar que 'no era honest dir taxativament que una Catalunya independent quedaria fora de la UE'. Avui ha dit en un esmorzar col·loqui a Madrid, que 'si una part d'un territori d'un estat membre se separés aquesta part quedaria fora, i hauria de tornar a començar'.

I en aquest sentit ha citat un article d'un analista d'El País que diu que en el cas que una Catalunya independent demanés aquest ingrés, Espanya tindria 'més de 2.000 possibilitats de veto' en el procés que va des de la decisió inicial de sol·licitar l'ingrés a la UE fins a ser-ne membre.

Quan Almunia va venir a Barcelona, el 23 d'octubre proppassat, va dir que el Regne Unit havia donat 'una lliçó de democràcia' a l'estat espanyol amb l'acord que David Cameron i Alex Salmond van signar per pactar el referèndum d'Escòcia. En el marc del cicle de 'Diàlegs' organitzats per la Fundació Ernest Lluch, l'eurocomissari socialista ha dit també que 'no era honest dir de manera taxativa que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència'.

Almunia va recordar que 'ciutadans europeus som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà'. L'eurodiputat va assenyalar que 'la qüestió no és de blanc o negre' i té molts matisos.

Editorial de Vicent Partal: El debat sobre la Unió Europea és una trampa