Òmnium: ‘Ha de ser l’última legislatura d’un parlament autonòmic’

  • Presenta la 'Declaració de Santa Coloma', un compromís de dedicar tots els esforços a 'construir un nou estat d’Europa'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.10.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium defensa que ‘la independència de Catalunya en el marc europeu és l’únic projecte capaç de fer de palanca a l’ambició del país’ i que la resta d’opcions de relació amb l’estat espanyol ‘s’han exhaurit’ perquè ‘ens han sotmès a l’asfíxia econòmica i ens han negat nacionalment’. La presidenta de l’entitat, Muriel Casals, ha presentat el full de ruta de l’entitat en un acte que ha dut per títol ‘Tots construïm un nou estat d’Europa’ i ha llegit la ‘Declaració de Santa Coloma‘ (PDF), que insta els diputats que formaran part del pròxim parlament a ‘ser conscients que aquesta ha de ser l’última legislatura d’un parlament autonòmic’.

Concretament, la declaració d’Òmnium té quatre punts principals: en primer lloc, el compromís de fer arribar el debat sobre l’estat propi a tots els ciutadans de Catalunya amb l’ajuda d’un argumentari i la celebració d’un congrés. En segon lloc, l’apel·lació als partits que van assumir el compromís de celebrar un referèndum perquè incloguin aquest punt als seus programes electorals. En tercer lloc, la consciència dels diputats que es tracta de l’últim parlament autonòmic. I finalment, sobre la llengua catalana, que ‘és la nostra raó de ser, és la llengua pròpia del país, llengua de cohesió’, i que ‘l’objectiu ha de ser assolir la seva plena normalització’. També considera que la llengua castellana ‘és patrimoni cultural del país’ i que ‘la diversitat lingüística i el coneixement de llengües és un valor de futur’.

En la declaració, Casals ha recordat els cinquanta-un anys d’història de l’entitat amb una menció especial al 2010, quan hi hagué la manifestació amb el lema ‘Som una nació, nosaltres decidim’. A partir d’aquí, Casals s’ha referit ‘al moment fundacional de l’entitat’ i ‘al tram de camí que encara queda per recórrer’ que portarà Òmnium a dedicar tots els esforços a ‘construir un nou estat d’Europa’. Segons Casals, ‘ens cal un estat per garantir drets bàsics com l’educació, la sanitat, l’habitatge digne o el treball’, i ha conclòs que tenir un estat propi és ‘tenir un país socialment més just i pròsper’.

A continuació, Muriel Casals s’ha referit a l’aprovació per part d’una àmplia majoria al parlament de la resolució que es compromet a aprovar un referèndum la pròxima legislatura per decidir el futur de Catalunya. Casals ha subratllat que si els resultats electorals avalen aquesta opció, la consulta s’haurà de celebrar ‘per un principi democràtic bàsic’ i ha puntualitzat que celebrar un referèndum, ‘no comportarà cap fractura’. En aquest sentit, Òmnium emplaça a fer aquest procés des de la unitat, fent arribar aquest debat ‘a tots els pobles i ciutats, arribant a tothom i enfortint la cohesió social’. De la mateixa manera, ha subratllat el compromís de Catalunya amb Europa i la necessitat d’internacionalitzar aquest procés.

Al principi de l’acte, l’actor de Santa Coloma de Gramenet Andreu Banús ha presentat l’escriptor i gestor cultural santcolomenc Rodolfo del Hoyo, que ha parlat de la ciutat i ha donat pas al vídeo que l’entitat ha elaborat per a aquesta ocasió. Després, els membres de la junta directiva d’Òmnium, Quim Torra i Rita Marzoa, han exposat els arguments per defensar la necessitat que Catalunya tingui un estat propi. Després de l’actuació de la cantant, Alba Carmona, ha estat el torn de la presidenta de l’entitat, Muriel Casals, que, acompanyada de la junta directiva i dels presidents territorials, ha llegit la declaració. L’acte ha acabat amb el cant d’Els Segadors.

L’acte s’ha fet al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet i hi han assistit representants polítics i institucionals així com personalitats de l’àmbit social i cultural. Hi eren la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vice-presidenta del govern, Joana Ortega; el secretari general de CDC, Oriol Pujol; el dirigent del PSC, Joan Ignasi Elena; l’ex-conseller Antoni Castells; el president d’ERC, Oriol Junqueras; la portaveu parlamentària d’ICV, Dolors Camats; el diputat de SI, Toni Strubell; i la vice-presidenta de Reagrupament, Rut Carandell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any