Catalunya irromp a les eleccions sicilianes

  • Diversos candidats s'hi han referit · Miccichè vol seguir els passos catalans per Sicília

VilaWeb
Redacció
28.10.2012 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els darrers dies de campanya de les eleccions regionals sicilianes que es fan avui han estat marcades per les diverses referències que gairebé tots els candidats han fet al procés cap a la independència que ha començat Catalunya. Fins i tot el candidat de la coalció Futuro e Libertà per l’Italia-Grande Sud-Partito dei Siciliani-Movimento per le autonomie (Pds-Mpa), Gianfranco Miccichè, ha parlat obertament de seguir els passos catalans i convocar un referèndum per la independència de Sicília. Segons els sondatges, Miccichè restaria en trecera o quarta posició, per darrere de Sebastiano Musumeci, del Popolo per la Libertà (Pdl) de Berlusconi,  Rosario Crocetta del Partito Democratico (PD) i, probablement, de Giovana Marano, de la coalició ecosocialista (Sel-Idv).

L’estudiós universitari -i vice-president del partit Unione di Centro (Udc)-, coalicionat al PD en aquestes eleccions, Andrea Piraino, ha explicat en declaracions a VilaWeb que les referències a Catalunya són habituals des de fa anys en la política siciliana. Però remarca que mai fins ara no s’havien fet tan clares i evidents. ‘Tots els candidats n’han hagut de parlar d’una manera o altra’, ha dit. Per Piraino, la irrupció amb força de Catalunya a les eleccions sicilianes s’explica per un doble motiu: ‘d’una banda, el sentiment autonomista i fins i tot independetista sicilià ha crescut molt els darrers anys, per causa d’un oblit per part de la resta d’Itàlia, i, de l’altra, mai s’ha deixat de mirar de reüll els germans catalans, cada vegada que feien un pas endavant’.

De tots els candidats, l’únic que ha proclamat la intenció de fer un referèndum i de caminar al costat de Catalunya és Miccichè, ‘però la resta de candidats, tot i no voler fer cap referèndum, sí que han hagut de posicionar-se sobre el procés; i cap d’ells no s’ha oposat explícitament a les demandes sobiranistes catalanes, perquè saben que això els podria fer perdre vots’.

Els resultats, es preveuen incerts, perquè queda per veure com la condemna de Berlusconi afecta el candidat del seu partit, Musumeci, favorit a les eleccions, a qui els sondatges atrogaven un 30% del vot. Crocetta també voreja el 30% dels vots, mentre que Miccichè es trobaria entorn al 10%. Per una altra banda, la participació, que històricament afavoreix els partits autonomistes, pot ser decisiva.

Podeu seguir l’escrutini dels vots en aquesta pàgina del diari La Repubblica, tot i que és previst que fins demà a mig matí no es tinguin xifres oficials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any