Les amenaces militars a Catalunya aixequen polseguera a Brussel·les

  • El PP exigeix als eurodiputats catalans que demanin perdó als militars · ERC demana a Rajoy que 'es comprometi públicament a no fer servir les forces armades' · Romeva diu que té la 'consciència molt tranquil·la'

VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu de la comissió de Defensa del congrés espanyol, Agustín Conde, ha exigit als eurodiputats de CiU, PSC, ICV i BNG (en representació d’ERC), que van enviar la carta que denuncia a la UE les amenaces militars contra la població catalana, que ‘demanin perdó als militars espanyols per l’insult que els han fet’. L’afer de la carta, que ha portat l’eurodiputada socialista Maria Badia a dimitir, ha motivat una gran controvèrsia a Brussel·les, amb casos com el de l’eurodiputat del partit flamenc Lijst-Dedecker, Derk J. Eppink, que va esbroncar dimarts al plenari d’Estrasburg Alejo Vidal Quadras per la carta (PDF, en castellà) que havia enviat a tots els eurodiputats i en què deia que ‘l’ofensiva separatista de Catalunya no és gens pacífica ni de democràtica’.

El PP sosté, en aquesta polèmica, que les forces armades espanyoles tenen ‘un comportament impecable i exemplar’ i les ‘declaracions i iniciatives’ dels eurodiputats catalans li semblen ‘un insult a uns militars que fa molts anys que demostren un respecte exemplar a la legalitat vigent’. ‘Ja m’agradaria que molts diputats del PSC tinguessin la meitat del respecte a la constitució que tenen els militars’, ha dit Conde.

ERC demana un compromís públic de no fer servir les forces armades

ERC vol que el president espanyol, Mariano Rajoy, ‘es comprometi públicament a no fer servir les forces armades per aturar un possible referèndum d’autodeterminació de Catalunya’. El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha respost així a les crítiques del PP i del PSOE a la carta en què els eurodiputats catalans denuncien a la Comissió Europea les amenaces militars. ‘Si la temença d’una intervenció militar no és fonamentada, demanem a Rajoy que la desmenteixi’, ha reclamat després de la dimissió de Maria Badia com a secretària general dels socialistes espanyols a l’Eurocambra.

Romeva diu que té la ‘consciència molt tranquil·la’

L’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, té ‘la consciència molt tranquil·la’ per haver enviat la carta a la Comissió Europea denunciant les amenaces militars d’Espanya contra els plans de Catalunya de fer un referèndum. Dimarts el presentador d’Onda Cero Carlos Herrera va acusar Romeva de ‘ridiculitzar-se sol’ en una entrevista sobre la matèria. Però l’eurodiputat d’ICV manifesta que la reacció d’Herrera no el sorprèn i demana que cadascú ‘en tregui les seves conclusions’, de la conversa radiofònica.

Que la UE retiri el dret de vot d’Espanya, si continuen les amenaces

Segons la carta (doc) personalitzada a Viviane Reding que va enviar Badia, juntament amb Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (en representació d’ERC), Espanya pot perdre els drets que té com a estat membre de la UE, incloent-hi el dret de vot al consell, si continuen les amenaces militars contra Catalunya i el govern espanyol no les atura, d’acord amb la disposició de l’article 7 del Tractar de Lisboa.

En concret, la carta demana a Reding que es pronunciï públicament contra la possibilitat que, durant el procés català, l’exèrcit vulgui fer servir la força contra la població catalana.

 

Més informació:

Maria Badia deixa la delegació del PSOE a Brussel·les per la carta sobre les amenaces militars

[VÍDEO] Derk J. Eppink: ‘Senyor Vidal Quadras, vergonya!’

El govern espanyol topa amb Europa, per l’afer català

Tremosa desmunta els arguments de la carta de Vidal-Quadras contra el procés català

Espanya va pressionar la UE per manipular les paraules de Reding sobre Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any